Поділитись:

Футболка Марадони, в якій він забив гол «рукою Бога», продана за рекордні $9 мільйонів

П'ятниця, 06 травня 2022, 05:32

Футболка, в якій легендарний футболіст Дієго Марадона двічі забив голи англійцям на чемпіонаті світу 1986 року, включаючи сумнозвісний гол "рукою Бога", пішла з молотка за $9,3 млн.

Це новий рекорд продажів спортивних реліквій на аукціонах, повідомляє Бі-бі-сі.

Попередній рекорд у спортивному одязі належав майці-джерсі легенди бейсболу 20-х років минулого століття Бейба Рута. У червні 2019 року вона пішла з молотка в Нью-Йорку майже за $6 млн.

А загальним рекордом аукціону для будь-яких спортивних речей вважається оригінальний рукопис Олімпійського маніфесту 1892 року, який був проданий на Sotheby's за $8,8 млн у грудні 2019 року.

"Ця історична футболка – нагадування про важливий момент не тільки в історії спорту, але і в історії XX століття", – заявив глава відділу Sotheby's з одягу і сучасних предметів колекціонування Брам Вахтер.

До останнього часу вона належала півзахиснику англійської збірної Стіву Ходжу, який обмінявся футболками з Марадоною після матчу, який англійці програли з рахунком 1:2.

З дозволу Ходжа, протягом останніх 20 років футболка виставлялася в Національному музеї футболу в Манчестері.

Дочка померлого в 2020 році Марадони Далма висловила сумнів, що продана за рекордну суму футболка – та сама.

"Ходж думає, що у нього футболка мого батька з другого тайму, але це не так. У нього футболка, в якій батько грав у першому таймі", – сказала вона.

Однак Sotheby's наполягає на тому, що це та сама футболка.

"Перш ніж виставити цю футболку на продаж, ми ретельно вивчили її і провели наукове дослідження, щоб переконатися, що Марадона носив її в другому таймі, коли забив два голи", – повідомив представник аукціонного дому.

За його словами, співробітники ретельно порівняли унікальні деталі на різних елементах футболки, включаючи нашивку, смуги і номер.

Крім того, сам Марадона в своїй книзі "дотик Бога" згадує, як подарував її Ходжу в кінці матчу.

На аукціоні за футболку Марадони боролися семеро людей. Ім'я покупця Sotheby's не назвав.

Аргентинська футбольна асоціація, яка брала участь у торгах, висловила засмучення підсумками.

"Дуже шкода, що нам не вдалося роздобути футболку-символ нашої національної збірної", - сказав президент Асоціації Клаудіо Тапіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів