Поділитись:

Бабак-віщун Тимко опинився під окупацією росії

Середа, 04 травня 2022, 11:35

Бабаки, які живуть на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна на території Великобурлуцької громади, зокрема бабак Тимко, опинилися під російською окупацією.

Про це Суспільному повідомив завідувач лабораторії екології Харківського національного університету ім. Каразіна Володимир Грубник.

"Бабаки наші зараз в окупації всі. Нестерівка [Великобурлуцька громада], з першого дня війни там у нас вийшла повна окупація", – сказав він.

Грубник повідомив, що востаннє отримував інформацію щодо стану тварин на минулому тижні:

"Бабаки наші всі живі. Ми, попри те, що бабаки знаходяться в окупації, як можемо їх забезпечуємо. Люди у нас там є".

Він додав, що під окупацією опинився й бабак Тимко. Загалом на біостанції в клітках живуть близько 36 - 38 особин.

"Там є певні проблеми. Багато людей поїхали і кинули своїх собак. Собаки зібралися в зграї і поводяться крутіше, ніж вовки. Минулого тижня дивом відбили бабаків, які живуть у клітках, від собак, які зібралися в зграю. Чотири собаки витягують клітку з-під шеда [конструкція, в якій стоїть клітка] і ще два собаки намагаються розірвати саму клітку, щоб дістатися звіра і зжерти його", – розповів Грубник.

Випустити тварин неможливо, оскільки вони не зможуть вижити у полі.

"Випуск бабака із клітки на волю – це складний процес. У нас зараз, попри те, що бабак – це червонокнижний вид, у нас катастрофічно в Україні зникають угіддя, в яких вони можуть жити в нормальних для себе умовах. Відбувається розорювання невеликих цілинних ділянок, де вони можуть жити", – повідомив Грубник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів