Поділитись:

В Україні вирішується майбутня модель світу, – науковець Ярослав Грицак

Понеділок, 02 травня 2022, 15:29

В Україні вирішується майбутнє всього світу. Від результату війни залежатиме доля всієї Західної цивілізації.

Про це в інтерв'ю Українській правді розповів науковець, доктор історичних наук Ярослав Грицак.

«Це війна за майбутнє світу. Перш за все, ця війна про те, якою буде модель світу. Модель сучасного світу – це західна модель: ми користуємось смартфонами, носимо джинси, голосуємо за партії, які борються за місця у парламенті, служимо вітчизні й клянемося у вірності нації. Всі ці речі, явища та концепції є продуктами Заходу. Заходу, який став глобальним, і глобалізація відбувалася під проводом Заходу. Падіння комунізму у 1991-му році стало вершиною його перемоги. Але так буває в історії, що найвища точка є початком кінця. Френсіс Фукуяма пророкував кінець історії. Тепер же про кінець Заходу говорять нові країни, які хочуть визначати майбутнє. І це майбутнє може бути вже не західним», – припускає Ярослав Грицак.

На думку науковця, вплив Бразилії, росії, Індії, Китаю та Південної Африки буде зростати. Адже, на відміну від Заходу, вони показували високі темпи розвитку.

«Вони є дуже різними. Але дві найбільші – росія та Китай – не є демократіями. Вони пропонують авторитарну модель модернізації, альтернативну до Західної: з вільним ринком, але без політичної свободи. Ця модель має підтримку серед громадян, бо дозволяє їм покращувати життя. Хоча й громадянами їх назвати тяжко. Це радше не громадяни, а піддані без політичних прав», – зазначає історик.

Науковець пояснює, що ця модель виглядає привабливою для багатьох країн. Але не для України.

«Так, росія карає Україну за її західний вибір. Водночас у цій війні вирішується доля того, якою буде майбутня модель світу. Зверніть увагу: про БРІКС зараз перестали майже говорити – він здувся. Лишилися лише Китай і Росія. Виглядає, що Захід залишиться єдиною моделлю. При умові, звичайно, якщо здобудеться на друге дихання», – зазначає Ярослав Грицак.

Нагадаємо, що посольство США відновлює свою роботу в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів