Поділитись:

"Треба пробувати витягнути тих людей, які сидять за нас", – Жадан у Луцьку

Середа, 23 листопада 2016, 17:30
«Треба пробувати витягнути тих людей, які сидять за нас», – Жадан у Луцьку

Луцьк – перше місто #ПСИхотуру Сергія Жадана і гурту "Собаки у космосі". Попереду ще 14 міст.

Про це розповів письменник на прес-конференції у "Книгарні "Є" 23 листопада

«Треба пробувати витягнути тих людей, які сидять за нас», – Жадан у Луцьку

"Ми любимо ваше місто, ми тут регулярно виступаємо, востаннє були тут на "Бандерштаті" і з задоволенням приїдемо ще раз. Тут завжди приємна публіка, її тут багато, і концерти завжди запам'ятовуються. Вперше ми приїхали сюди із "Собаками в космосі" взимку 2008 року, якраз почалася всесвітня криза. Луцька вона теж торкнулася. Але людей було багато, люди було хороші. І ті концерти ми будемо згадувати довго. Сьогодні ми будемо грати вам і нові речі, і старі речі, думаю, концерт буде хороший", – зазначив Жадан.

Тур має благодійну складову.

"Всі ці наші поїздки важко назвати шоу чи розвагою, насправді це для нас важлива діяльність, з якою ми намагаємося поєднувати користі волонтерські проекти. До прикладу, вчора ми були в Ковелі, у виховній колонії зіграли концерт, завезли книжки, які збирали активісти. Також наша поїздка пов'язана з темою наших політв'язнів, громадян України, які зараз перебувають на території Росії. Тільки є в Україні проблема, що згадують не про всіх. Згадують Сенцова і Кольченка, переважно в тандемі, бо вони обоє з Криму. Але є ще багато наших громадян, про яких не згадують, про яких ми знаємо не так багато. Але треба з чогось починати. Ми Олега Сенцова і Олександра Кольченка підтримує вже давно: і збираємо листи, і книгу презентували і реалізували, кошти передавали родині. Якщо людина сидить 10 років, то й допомагати їй треба до того моменту, доки вона не повернеться в Україну. Інакше гріш ціна нам як суспільству, як народу, якщо ми забуваємо про наших громадян. Треба тиснути на українську владу, на західних політиків, на правозахисників. Спробувати витягати людей, які сидять за нас", – розповів письменник.

Кожен концерт "ПСИхотуру" стане частиною великої акції "Подаруй Саші зустріч із мамою", метою якої є допомогти мамі українського політичного в'язня з Криму – Олександра Кольченка – відвідати сина.

Зі слів Жадана, насправді в родин в'язнів тяжкі фінансові умови.

"Мама Кольченка хоч і отримує президентську пенсію, але там, в Криму, вона насправді не може її отримати. У нас будуть скриньки, буде можливість просто підтримати коштами, або купити футболки тощо. Хлопцям, які там сидять, не треба, щоб з них створили якихось ідолів, а потім розтоптали, як це було із Савченко. Для них важливо, щоб про них не забували. Доки ми будемо пробувати щось зробити, доти залишається ймовірність, що ми щось зробимо", –запевнив Жадан.

Надрукувати
мітки:
коментарів