Поділитись:

Суд над Сметаніним, який «здав» рашистам луцький військовий аеродром (відео)

Четвер, 28 квітня 2022, 21:41
Суд над Сметаніним, який «здав» рашистам луцький військовий аеродром (відео)

На лаві підсудних Луцького міськрайонного суду – Ілля Сметанін. Лучанин, якого підозрюють у здачі рашистам луцького військового аеродрому. Йому оголошено про підозру у вчиненні державної зради, й з моменту затримання Ілля Сметанін перебуває під вартою у слідчому ізоляторі.

Про це інформує Конкурент TV.

В СІЗО він живе із ще двома співкамерниками. А у вільний час – читає книги, які йому передали батьки. Цікаво, що хоч і у день затримання працівниками служби безпеки України Ілля Сметанін зізнався на відео у державній зраді, вже зараз він своєї вини і зовсім не визнає.

«Мене заставили записати відео, мене заставили здійснити на себе наклеп і по цьому відео вже зараз йде це все слідство», – каже підозрюваний.

Натомість слідча у справі Яна Савік у суді повідомила, що доказів причетності Іллі Сметаніна до злочину – достатньо.

«Ілля Ігорьович відмовився давати покази, однак, його вина підтверджується зібраними доказами. Зокрема частина з яких була надана і стороні захисту, і Іллі Ігорьовичу», – зазначає слідча.

Досудове розслідування повинно було закінчитись 1 травня. Утім згідно з рішенням суду від 27 квітня, термін розслідування продовжили ще на 4 місяці. Аби зібрати усі дані, провести всі експертизи і допитати усіх свідків.

Зі слів слідчої у справі Яни Савік, продовжити терміни розслідування довелось і з тих причин, що деякі свідки є військовослужбовцями і нині перебувають при виконанні своїх обов'язків, тому що в країні триває війна. Тож під час засідання, яке відбулось у Луцькому міськрайонному суді 27 квітня слідча клопотала, аби термін тримання під вартою для Сметаніна продовжили ще на 60 діб. Однак що Ілля Сметанін, що його захисник із цим не погодились.

«Сторона захисту не бачить жодних доказів, які б підтверджували наявність обґрунтованої підозри. Я вважаю, що законних підстав для продовження немає. Прошу відмовити і обрати більш м'який запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронних засобів контролю», – каже Олександр Повх, адвокат підозрюваного. 

Як розповів адвокат Сметаніна, дані на які спирається слідство це здебільшого інформація, яка доступна у вільному доступі. Йдеться про фейсбук сторінку Організації Волинських авіалюбителів. А також – спілкування Сметаніна із військовим збройних сил рф. Утім варто зазначити, що більшість доказів, на які спирається слідство є державною таємницею. Тож поки справа перебуває у стадії досудового розслідування інші дані невідомі.

Відтак, заслухавши усі сторони та дослідивши речові докази суддя Олеся Калькова постановила задовольнити клопотання слідчої. Тож наступні 60 діб Ілля Сметанін проведе під вартою, у слідчому ізоляторі.

До слова, вийти із-під варти Сметанін все ще може, адже йому призначили і розмір застави. Вона сягає 1 984 800 гривень. Варто зазначити, згідно з статтею 111 Кримінального кодексу України, себто державна зрада, Іллі Сметаніну загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12-ти до 15-ти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024