Поділитись:

Україна переходить на західні калібри й техніку: Резніков про результати зустрічі на базі Рамштайн

Середа, 27 квітня 2022, 21:15

За підсумками зустрічі міністрів оборони близько 40 країн на базі Рамштайн у Німеччині було прийнято стратегічне рішення про перехід України на західні калібри й техніку.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, передає УНН.

"Ми розглянули три блоки питань, які стосуються короткострокових оперативних рішень щодо допомоги Україні у відсічі російській агресії, а також довгострокового бачення – як посилити нашу оборону з огляду на стратегічні виклики", – написав Резніков.

КОНСУЛЬТАТИВНА ГРУПА

Резніков повідомив, що створено Консультативну групу з питань оборони України, яка діятиме на постійній основі, і у рамках якої раз на місяць ми "звірятимемо годинник" з партнерами. "Постійний механізм дозволить оптимізувати й пришвидшити важливі процеси щодо отримання зброї, вдосконалити логістику, забезпечити оптимальну координацію. Наприклад, коли будуть ухвалені рішення про надання Україні того чи іншого озброєння, за рахунок координації зброя одного типу надходитиме з різних країн. Умовно, кілька країн нададуть по 3-4 гармати, а сумарно України отримає артилерійський дивізіон", – розповів Резніков.

ПЕРЕХІД НА ЗАХІДНІ КАЛІБРИ І ТЕХНІКУ

Резніков зазначив, що відбулись тектонічні зрушення на рівні філософії.

"Ще восени 2021 року під час призначення на посаду міністра оборони я акцентував, що вважаю одним з пріоритетів своєї робити інтеграцію України до НАТО де-факто. Тривалий час ми переконували партнерів в тому, що в якості підтримки доцільно надавати Україні зброю західного виробництва, яка відповідає стандартам НАТО. Перехід на західні калібри й техніку – це стратегічне рішення, яке нарешті прийнято. Зокрема, ми вже отримуємо артилерію калібру 155-мм", – написав Резніков.

За його словами, це поступово забезпечить повну взаємосумісність української армії з арміями країн НАТО.

"Що стане значним посиленням східного флангу Альянсу. Не буду приховувати – ще три місяці тому це завдання вважалося майже неможливим. Але завдяки мужності та професіоналізму українських воїнів, стійкості українського народу все змінилося", – повідомив Резніков.

Міністр зазначив, що загалом "перехід", "transition" - це було ключове слово зустрічі у Рамштайні. Перехід, який розпочався понад 30 років тому і зараз наближається до фінальної фази.

Він підкреслив, що мова йшла не тільки про поставки зброї та боєприпасів. Багато говорили про виробництво озброєнь та військової техніки, місце України у цих процесах. Адже це основа довгострокового співробітництва, взаємодії і взаємосумісності не тільки збройних сил, але й оборонної індустрії.

НАВЧАННЯ

"Зараз навчальні програми будуть масштабовані і поширені навіть на ті зразки озброєнь та техніки, щодо надання яких Україні поки немає політичних рішень. Коли ці рішення будуть ухвалені, в чому я особисто не сумніваюсь, ми вже будемо готові. До речі, вже є цікавий досвід. Наші артилеристи, які тренувалися на САУ 155-мм калібру на полігоні в одній з країн, уразили ціль з першого пострілу. А потім допомогли іноземним колегам вдосконалити комп’ютерну програму, яка управляє цією САУ. Що справило відповідне враження. Адже у наших воїнів за печами – досвід війни, реальних боїв, де ціна помилки – життя", – написав Резніков.

Він зазначив, що загальний висновок за підсумками зібрання на базі Рамштайн – йдеться про справді історичні зміни, які у найближчі тижні – місяці будуть матеріалізовані.

Водночас міністр попередив, що попереду кілька надзвичайно важких тижнів.

"Практична реалізація домовленостей, навчання і логістика потребують певного часу. А Росія накопичила сили для масштабного наступу на сході України вже зараз. Допомога Україні буде зростати, але найближчими днями буде потрібна уся наша стійкість і надзвичайна єдність", – додав Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів