Поділитись:

«Гуманітарка» з Maybach та Audi: без мит вже ввезено 20 тисяч авто, і це створює проблеми

Вівторок, 26 квітня 2022, 23:04
«Гуманітарка» з Maybach та Audi: без мит вже ввезено 20 тисяч авто, і це створює проблеми

У пільговому режимі, який скасовує сплату мит на ввезення низки товарів, зокрема автівок, вже ввезено понад 19 тисяч авто – це спричиняє проблеми для ввезення гуманітарної допомоги.

Про це йдеться у довідці Державної митної служби у розпорядженні ЕП.

У Митниці звернули увагу, що ввезені у період дії пільги (8-21 квітня) товари не були предметами першої необхідності та такими, що забезпечують безперебійну роботу економіки. При цьому мита з їхнього ввезення формують суттєву частку доходів бюджету – зокрема, транспортні засоби, телефони тощо. 

Наприклад, телефонії було ввезено 32,5 т, шкіряного взуття – 283 т, сирів – ще 411 т. Лише з цих товарів мало бути сплачено 1,3 млрд грн платежів.

Автівок таким чином було ввезено понад 19 тисяч, від чого бюджет недоотримав ще понад 2 млрд грн. Водночас митними пільгами скористалися українці, що купували автомобілі преміум-класу вартістю понад мільйон гривень. Наприклад, MERCEDES-BENZ S560 вартістю 3,7 млн грн, MERCEDES-BENZ S400 за 3,3 млн грн,  AUDI Q7 за 2,4 млн грн.

Оформлення нових транспортних засобів займає багато часу, через що у чергах простоюють волонтери з гуманітарними вантажами та військовою допомогою.

У Митниці підкреслюють, що скасовані мита не лише завдають втрати бюджету з товарів, які не є першою необхідністю, але й шкодять зв’язкам із дружніми державами.

З Польщею вдалося з перших днів війни домовитися про максимальне пришвидшення та спрощення випуску вантажів гуманітарної допомоги, спрощення при переміщенні комерційних вантажів та створення окремих смуг руху для гуманітарних вантажів.

Натомість, наголошують у Митниці, "зважаючи на таку майже рекордну кількість переміщень, враховуючи що відповідні товари прямують до України без сплати податків, польська сторона відмовилась від попередньо досягнутих домовленостей".

Відтак тепер гуманітарні вантажі тепер переміщуються в загальній черзі, потрібно більше часу на проходження пунктів пропуску, а від комерційних вантажів вимагають повний пакет документів для митного оформлення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів