Поділитись:

Нацбанк пом'якшив валютні обмеження для банків і клієнтів

Вівторок, 22 листопада 2016, 16:52
Нацбанк пом'якшив валютні обмеження для банків і клієнтів

Національний банк України продовжує поступово пом'якшувати тимчасові обмеження на валютному ринку з огляду на наявність сприятливих умов на міжбанківському валютному ринку.

Цього разу послаблення зробили для банків та їх клієнтів, – повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема:

  1. Національний банк дозволив уповноваженим банкам здійснювати на фондових біржах власні операції з похідними фінансовими інструментами (деривативами), базовим активом яких є іноземна валюта або її курс. Це розширить перелік доступних операцій з іноземною валютою, надасть можливість хеджувати валютні ризики, а отже, зменшить тиск на міжбанківський валютний ринок.
  2. НБУ дозволив банкам-учасникам міжнародних платіжних систем купувати та перераховувати інвалюту на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, якщо метою є розміщення гарантійного депозиту в інвалюті на рахунках міжнародних платіжних систем за межами України. Сьогодні юридичні особи можуть купувати та перераховувати на підставі індивідуальної ліцензії інвалюту на суму не більше 50 тис доларів США в еквіваленті протягом календарного місяця. Завдяки цьому кроку банки зможуть виконувати свої зобов'язання перед міжнародними платіжними системами та забезпечувати для клієнтів проведення розрахунків з використанням платіжних карток міжнародних платіжних систем (VISA, MasterCard).
  3. НБУ встановив єдиний для всіх банків термін приведення загальної довгої відкритої валютної позиції у відповідність до значення встановленого ліміту.
  4. Регулятор розширив можливості для клієнтів банків-резидентів купувати валюту на міжбанківському ринку. Сьогодні вони можуть проводити такі операції лише за умови, що залишок власних коштів в іноземній валюті менший ніж 25 тис. доларів (в еквіваленті), йдеться в повідомленні. НБУ розширив переліквинятків, які не враховуються до такого залишку. Відтепер при його розрахунку до уваги не будуть братися кошти, які ще є на рахунку клієнта, але будуть використовуватися в день купівлі інвалюти для здійснення платежів на підставі тих платіжних доручень, які не потребують включення до відповідних реєстрів. Так само до залишку не будуть враховуватися кошти, які разом з купленою валютою будуть використані для виконання зобов'язань за операціями з імпорту товарів.
Надрукувати
мітки:
коментарів