Поділитись:

Вчені вивели новий сорт кавуна без кісточок

Понеділок, 25 квітня 2022, 05:19
Вчені вивели новий сорт кавуна без кісточок

Ізраїльська компанія Origene Seeds завершила випробування нового насіння кавуна, яке споживає приблизно на 30% менше поливу, а також на третину менше добрив при порівнянні врожайності та якості.

Про це повідомляє greenpost.ua, пише agronews.ua.

Напевно, цей насіннєвий матеріал буде затребуваний у державах, де часто відбуваються посухи, – Південної Америки, Близького Сходу та Африки.

За словами доктора Еяля Варді, генерального директора та засновника Origene Seeds, насіння кавуна вже посаджено виробниками по всій Північній та Південній Америці. У Європі інноваційний насіннєвий матеріал використовується у південних районах Середземномор’я, Іспанії, Італії, Греції та Туреччини.

«За останні 3 роки нове насіння кавуна проходило сортовипробування в різних країнах. Мало того, що виробники заощадили принаймні на поливі на 25-30%, майже на третину також скоротилася витрата добрив. Це значна економія для виробників з огляду на витрати на добрива, які за останні два роки зросли більш ніж удвічі. Ви можете поділити витрати на дві різні частини. По-перше, ціна дуже висока, а по-друге, екологічні витрати тепер нижчі через більш сприятливі умови вирощування та меншого застосування агрохімікатів. Якщо ви виявите високий рівень добрив, ви виявите сліди закису азоту у підземних водах у водоносних горизонтах. Це, зрештою, завдає шкоди якості підземних вод», – пояснив Еяль Варді.

Стійкі до посухи сорти у поєднанні з технологіями точного землеробства (такими як безперервний моніторинг утримання води у ґрунті, удосконалені функції зрошення, безпілотні літальні апарати з польовими знімками та дистанційними датчиками тепла) підвищать ефективність використання зрошення загалом.

В останнє десятиліття програма розведення кавунів Origene Seeds була зосереджена на аспектах посухостійкості, а також на інтрогресії ознак генотипів диких кавунів до культивованих. Внаслідок цієї новаторської дослідницької роботи було запущено у продаж низку нових та унікальних сортів кавунів з використанням води більш ніж на 30% порівняно зі стандартними комерційними сортами.

«Ми фокусуємося переважно на кавунах без кісточок. Наш насіннєвий матеріал поширюється серед розплідників та дистриб’юторів у всіх вищезгаданих країнах», – говорить доктор Варді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023