Поділитись:

Вчені навчили прилади нічного бачення розрізняти кольори

Неділя, 24 квітня 2022, 03:19
Вчені навчили прилади нічного бачення розрізняти кольори

Міждисциплінарна група вчених розробила технологію відновлення з використанням глибокого машинного навчання кольорів видимого спектру на знімках, отриманих в інфрачервоному діапазоні.

Дослідження опубліковано в журналі Plos One, пише Cikavosti.

Дослідники-офтальмологи та програмісти з Каліфорнійського університету в Ірвайні об’єднали зйомку, отриману в червоному і ближньому інфрачервоному спектрах, і нейронну мережу, навчену на розпізнаванні фотографій. Вчені прийшли до висновку, що кожен барвник і пігмент, що надають об’єкту видимий колір, не тільки відображає хвилі у видимій частині спектра, але також унікальним чином взаємодіє з ІЧ випромінюванням.

Автори розробки експериментували з камерою, чутливою як до видимого, так і до ближнього інфрачервоного світла. Отримані знімки дослідники обробляли за допомогою згорткової нейронної мережі. Вони використовували цю систему для аналізу 140 зображень обличчя, надрукованих блакитними, пурпуровими, жовтими та чорними чорнилами, освітленими багатоспектральним освітленням, що охоплює як видимі, так і інфрачервоні хвилі.

Вчені виявили, що при тестуванні 20 роздрукованих облич, які висвітлювалися тільки невидимим ближнім ІЧ світлом, їх система могла успішно передбачати і реконструювати, як ці особи будуть виглядати у видимому світлі.

 

Вчені навчили прилади нічного бачення розрізняти кольори

Як відзначають дослідники, системи нічного бачення, що працюють на основі ІЧ світла, зазвичай відображають сцени тільки в зеленому кольорі, втрачаючи відтінки, видимі при звичайному освітленні. Інноваційні прилади намагаються використовувати надчутливі камери для посилення видимого світла, але навіть вони неефективні в повній темряві, де немає світла, яке можна посилити. Використання навченої нейромережі дозволяє вирішити цю проблему.

 

Вчені навчили прилади нічного бачення розрізняти кольори

Вчені вказують на широкий спектр можливих галузей, в яких може використовуватися їх розробка. За словами авторів дослідження, технологія зйомки буде корисна для військових приладів і пристроїв, в хімічній промисловості при роботі з реактивами, чутливими до видимого світла, в медицині і наукових дослідженнях.

Наприклад, зараз дослідники працюють над використанням технології при проведенні операцій на очах з використанням низькоенергетичного світла (тобто світла в червоній і інфрачервоній частині спектра).

«Якщо ви освітлюєте сітківку звичайним видимим світлом протягом тривалого періоду часу (що часто потрібно для операції), сітківка може бути пошкоджена, – пояснює П’єр Бальді, один з авторів дослідження. – Тому ми хочемо використовувати світло з низькою енергією, щоб не пошкодити сітківку, але, щоб при цьому хірург міг бачити все, як при звичайному світлі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023
02 жовтня 2023