Поділитись:

Україна обмежує пункти розмитнення авто з ЄС для власних потреб (відео)

Субота, 23 квітня 2022, 17:25

Розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна буде лише на шести пунктах пропуску, адже через черги на кордоні не можуть проїхати гуманітарні вантажі.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм, пише Українська правда.

Він нагадав, що вже понад дві доби на пунктах пропуску західного кордону стоять величезні черги через різке зростання імпорту легкових автомобілів. В умовах війни уряд скасував мито для ввезених авто, що було спрямовано на спрощення роботи волонтерів.

"Оформлення нових транспортних засобів об'єктивно займає багато часу, через що у величезних чергах цілодобово простоюють волонтери з гуманітарними вантажами – спорядженням для бійців, продуктами харчування та медикаментами", – розповідає Найєм.

Водночас, додав він, законодавство ЄС не дозволяє створювати окремі смуги для гуманітарних вантажів. Відтак українська сторона обмежить пункти пропуску, де можна буде оформити автівку, ввезену для особистих потреб, виключно до наступних:

  • На польському кордоні: "Угринів", "Грушів", "Смільниця", "Устилуг";
  • На словацькому кордоні: "М. Березний";
  • На угорському кордоні: "Давінкове", "Косіно".

Обмеження почнуть діяти з 00:00 25 квітня.

Заступник міністра натякає, що деякі українці зловживають створеними для Збройних Сил та волонтерів пільгами. Наприклад, нібито "на потреби ЗСУ" було ввезено десятки таких люксових авто як BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7 2022 року "і навіть Cadillac Escalade за 3,1 млн грн". 

Водночас йдеться не лише про автомобілі – під видом гуманітарної допомоги було ввезено різних тканин на 360 млн грн та мобільних телефонів на майже 200 млн грн.

Тому, каже Найєм, "найближчим часом ми із колегами з Міністерства фінансів та Митної служби запропонуємо Кабінету міністрів відповідні зміни до нормативної бази, щоб виправити цю ситуацію без шкоди для справжніх волонтерів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів