Поділитись:

Робота під час війни: вакансій поменшало, але малий бізнес повертається

Субота, 23 квітня 2022, 00:49
Робота під час війни: вакансій поменшало, але малий бізнес повертається

Від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України зменшилась кількість вакансій на сайтах з працевлаштування. Водночас малий бізнес повертається до роботи.

Про це повідомляє «Опендатабот».

Робота

З моменту початку війни кількість вакансій та резюме на сайті Work.ua знижується щотижня. Станом на 22 квітня на сайті опубліковано менш як 11 тисяч вакансій, з них 7 929 – нові. Для порівняння, станом на 29 лютого було 92 тисячі активних вакансій і 58 тисяч нових.

Війна вплинула і на ситуацію з ІТ: на сервісі пошуку роботи для ІТ-спеціалістів Djinni розміщено 14 636 вакансій та 42 819 резюме. В перший місяць війни кількість вакансій суттєво скоротилася, зараз починає відновлюватися. Загалом активність рекрутерів зупинилась на рівні 50% довоєнних цифр. Натомість кількість резюме програмістів постійно зростає.

На сайті OLX Робота розміщено 29 084 вакансії для робітничих спеціальностей.

В середньому на одну вакансію припадає близько 3 людей, що відгукнулися на пропозицію. В перші тижні війни кількість таких людей сильно просіла, проте зараз майже повернулися до довоєнних показників. Кількість оголошень з початку квітня почала зростати.

Водночас, за даними сервісу «Опендатабот», ситуація на сервісі пошуку роботи за кордоном Jooble протилежна: наразі там розміщено 55 552 вакансій проти 25 298 довоєнних оголошень про пошук робітників. Зріст також пов’язаний з проектом Help Ukrainians, який запустив Jooble.

Бізнес

В перші тижні війни Єдиний державний реєстр не працював. Нові бізнеси не реєструвалися. Після відкриття реєстру кількість нових компаній та ФОПів почала зростати. За перші тижні зареєстрували понад 10 тисяч ФОПів та понад 1,2 тисячі компаній.

Кафе та ресторани

За даними української компанії з автоматизації закладів Poster POS, 19% закладів громадського харчування в України продовжували працювати навіть в перші дні війни.

Щотижня діяльність закладів харчування все більше відновлюється. Наразі працює вже 54% кафе, кав'ярень та барів. Йдеться про понад 52% обігів від довоєнних показників.

Транспорт

Залізниця працювала в режимі евакуації. Люди мали змогу добиратися до безпечних місць безкоштовно на поїздах у потрібних напрямках. За даними Railwaybot, з початку квітня відновився продаж квитків на поїзди.

Аналізуючи ситуацію з індивідуальними перевезеннями, «Опендатабот» відзначає, що кількість замовлень таксі з моменту початку війни впала більш ніж утричі. За даними сервісу таксі «Бонд», всередині квітня попит почав дещо зростати, але все ще не дотягує до показників до 24 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів