ООН та ОБСЄ мають бути замінені, – Резніков

П'ятниця, 22 квітня 2022, 14:14

Нинішні міжнародні інститути безпеки виявилися безсилими запобігти війні росії проти України. У зв'язку з цим ООН та ОБСЄ треба замінити більш ефективні організації.

Про це написав міністр оборони України Олексій Резніков у колонці Wall Street Journal під назвою «ООН допомагає російським військовим злочинам», – інформує «Кореспондент».

На його думку, повоєнна система глобального порядку та безпеки стала однією з жертв війни, розв'язаної москвою.

«Росія зробила все, для запобігання чого було створено міжнародні інститути безпеки. Як Рада Безпеки ООН, в якій москва має постійне місце, може виконати свою місію з підтримання миру? Яка безпека та співпраця можливі на континенті, коли одна держава-учасниця Організації зі співробітництва і безпеки в Європі напала на іншу і вбила тисячі мирних жителів? Ці організації зазнали невдачі. Як і Ліга Націй, вони мають бути замінені новим та ефективним набором міжнародних інститутів, здатних служити інтересам усіх країн, а не лише великих держав», – написав глава Міноборони.

Резніков вважає, що архітектура цієї нової системи має ґрунтуватися на досвіді України.

Він зазначив, що глобальна відповідь Заходу на вторгнення в Україну була дуже повільною, у той час, як вона мала наслідувати протягом перших 24 годин у формі превентивних заходів – «відстрочених санкцій», які мали б набути чинності автоматично.

Тепер, коли вторгнення вилилося у повномасштабну війну, Україні потрібна допомога: важким озброєнням, глобальним ембарго на нафту та газ із рф, блокадою банківської системи росії та забороною на торгівлю з нею, резюмував Резніков.

Нагадаємо: генсек ООН Антоніу Гутерреш попросив президента України Володимира Зеленського та президента рф володимира путіна прийняти його у Києві та москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: