Канцлер Німеччини пояснив, чому Бундесвер не може віддати важке озброєння Україні

П'ятниця, 22 квітня 2022, 13:18

Німеччина не може передати на прохання України важке озброєння, яким користується Бундесвер, оскільки існує загроза російської агресії проти НАТО.

Про це заявив канцлер Німеччина Олаф Шольц в інтерв'ю Spiegel, пише «Українська правда».

На питання про те, що заважає Німеччині віддати оперативне обладнання з Бундесверу, а потім поступово його замінювати, Шольц відповів: «Необхідність мати можливість завжди захищати територію альянсу».

«Це складний компроміс, який нам постійно доводиться йти разом із нашими партнерами. Адже загроза території НАТО з боку росії зберігається. Ми чуємо це, зокрема, від наших балтійських партнерів, які просять нас збільшити присутність Бундесверу... НАТО поставило за мету, що ми повинні протистояти нападу протягом 12 днів з нашими боєприпасами та нашим обладнанням. Тому в нинішній ситуації загрози я зроблю все можливе, щоб не забути це зобов’язання», – сказав канцлер.

Він вважає, що найкращим варіантом є допомога Україні колишньою радянською зброєю, яка не потребує навчання, і Берлін веде переговори про її постачання з європейськими країнами, які мають її запаси.

«Ми можемо поступово заповнити витрати, понесені нашими партнерами в результаті цих поставок, замінами з Німеччини, як у випадку Словенії. У середньостроковій перспективі ми допоможемо Україні підвищити її обороноздатність, у тому числі за допомогою західної зброї», – сказав він.

Шольц також зазначив, що варіанти Бундесверу щодо постачання додаткової зброї зі свого арсеналу значною мірою вичерпані.

«Те, що ще можна зробити доступним, ми точно ще доставляємо – протитанкові засоби, протитанкові міни та артилерійські боєприпаси. Тому в переговорах з німецькою промисловістю ми склали перелік військової техніки, яку можна швидко поставити, і обговорили це з Міністерством оборони України. Як і раніше, оборонне озброєння та міномети для артилерійських боїв. Ми платимо за ці поставки зброї. Німеччина надає загалом два мільярди євро, значна частина яких піде безпосередньо Україні», – сказав він.

Нагадаємо: Міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння зі списку, направленого Україною, хоча німецька промисловість готова поставити багато озброєнь у короткостроковій та середньостроковій перспективі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: