Поділитись:

Як змінилася Україна після Євромайдану: думки волинських політологів

Автор: Василь Бідун |
Понеділок, 21 листопада 2016, 21:10
Як змінилася Україна після Євромайдану: думки волинських політологів

Як змінилася Україна після Євромайдану: думки волинських політологівЯк змінилася Україна після Євромайдану: думки волинських політологів

Рівно три роки тому перші групи невдоволених лицемірною політикою "влади Януковича" вийшли на вулиці, щоб висловити свій протест.

Саме від 21 листопада бере початок масовий загальноукраїнський опір корумпованій верхівці країни, який прозвали Революцією Гідності.

Місяці завзятої боротьби українського народу за власну свободу, омиті ріками крові, завершилися повним фіаско злочинної влади і її перезаснуванням.

Нині минає 3 роки від початку Євромайдану. Це вже чималий проміжок часу, який дозволяє оцінити пройдений шлях країни при новому керівництві: рухається країна в правильному шляху, топчеться на місці чи взагалі збилася з курсу.

Своїми думками з приводу того, як змінилася за цей час Україна, з "Конкурентом" поділилися волинські політичні експерти. Вони також висловили припущення, чи може невдовзі в країні відбутися третій Майдан, зважаючи на підігрівання цієї теми в українському суспільстві.

Валентин Малиновський – доктор політичних наук, професор кафедри політології СНУ ім. Лесі Українки

Валентин МалиновськийВалентин Малиновський
Не надто оптимістичне бачення еволюції України за останні 3 роки висловлює Валентин Малиновський.

"Мало змінилося на краще. Позитивних моментів не так багато, як би хотілося", – каже він.

Однак таки відзначає, що після Революції Гідності було створено армію, яку попередня влада цілеспрямовано розвалювала; реалізовано, хоча й не до кінця, реформу поліції.

Ще одним позитивом науковець вважає реформу децентралізації влади.

"Місцеві бюджети отримують кошти, яких раніше вони не бачили. Створюють нові громади", – каже політолог.

На запитання, чи можливий незабаром третій Майдан, Валентин Малиновський зазначає: "В принципі, в Україні все можливо".

"Коли відбувся перший Майдан, в 2004-2005 роках, здавалося, що українців важко підняти на нову революцію", –пригадує доктор політичних наук.

Чергова революція можлива в тому випадку, вважає науковець, якщо влада не зрозуміє, що треба кардинально змінювати свою політику. На думку Валентина Малиновського, головна проблема чинної влади в тому, що вона не зробила висновків з помилок попередників.

"Якщо кардинально не зміниться центральна політика, буде погіршення життя, то виключати третього Майдану не можна. Потенційні передумови існують. Але все буде залежати від того, яку політику проводитимуть найближчим часом Президент, Верховна Рада та Кабінет Міністрів", – підсумовує політолог.

Валерій Бортніков – доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології та державного упраління СНУ ім. Лесі Українки

Валерій БортніковВалерій Бортніков
Мало оптимізму і в словах завідувача кафедри політології та держуправління Валерія Бортнікова.

"До влади прийшли не ті", – каже політолог.

"Люди йшли з одними настроями, сподівалися. А тут все навпаки. Що не революція, керівники все гірші й гірші приходять. Використовують народ в своїх політичних інтересах", – вважає Валерій Бортніков.

На думку науковця, український народ ще не доведений до відчаю, щоб виходити на третій Майдан. Крім того, українці після глибоких розчарувань від попередніх рухів почали обережніше ставитися до революцій.

Оксана Ярош – доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління СНУ ім. Лесі Українки

Оксана ЯрошОксана Ярош
На переконання Оксани Ярош, Україну варто розмежовувати на країну і державу. Україна як країна, на думку науковця, – чудова. Проте як держава вона є неефективною. Навіть у зрізі тих років, які минули після Майдану.

"У мене є чітке розуміння: є країна Україна – люди, культура, наша ментальність; а є держава. Країна Україна завжди чудова: в нас є гарні люди, є чим пишатися. А держава в нас страшенно неефективна, бюрократична. Вона погано працює. Ще треба докласти зусиль дуже багато, щоб держава виконувала свої функції", – розповідає Оксана Ярош.

Доктор політичних наук з сумом зауважує, що цінності, які були проголошені 3 роки тому, сьогодні, на жаль, сповідує незначна кількість людей.

"Частка людей, яка хотіла змін і боролася за них, ще не стала критичною масою для того, щоб Україна перетворилася на європейську і демократичну країну", – каже професор.

Тим не менше, зауважує Оксана Ярош, їхня частка постійно зростає.

Науковець нарікає також на корупцію, яка продовжує існувати серед представників влади і так званих зайвих людей.

"Якщо Україну справді перетворити на європейську державу, то багато людей не потрібні. Тому що вони нічого, крім красти й обманювати, не можуть", – каже науковець.

Михайло Наход – голова "Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу", кандидат наук з державного управління, експерт з виборчого законодавства

Михайло НаходМихайло Наход
Михайло Наход стверджує, що бачить більше позитиву в післяреволюційних процесах, аніж негативу. Однак додає, що багато чого за ці 3 роки досягнути таки не вдалося.

Рухом в бік покращення політолог називає вибори, все більше відкриття даних, розширення доступу до публічної інформації, створення електронних декларацій. Крім того, вважає Михайло Наход, завдяки Революції Гідності Україна відкрила себе іншим країнам.

"Ситуація в Україні дала зрозуміти: те що там відбувається – це не так далеко. Воно не стосується лише однієї країни, а стосується всього світу", – зауважує експерт.

Зі слів Михайла Находа, в країні відбулися позитивні зрушення в економічній сфері. Проте існує також ряд соціальних проблем, зокрема наявність переселенців і біженців, брак робочих місць, які варто записати до негативу.

Експерт каже, що політики схильні радикалізувати ситуацію. Мовляв, все пропало, все гірше ніж було. Влада, навпаки, схильна перебільшувати свої успіхи.

"Однак правда, як завжди, десь посередині", – зазначає він.

Передумов до виникнення третього Майдану політолог не бачить.

"На цей момент я не бачу таких політичних потрясінь, які б могли в найближчому майбутньому привести до третього Майдану. Звичайно, будуть якісь протести: є невдоволені, є певна категорія людей, які готові грати на цих настроях. Є сусіди, які зацікавлені розхитувати ситуацію і призводити до нестабільності. Але говорити, що вже назріла ситуація, яка може призвести до чергової революції – я не бачу передумов", – вважає Михайло Наход

Надрукувати
мітки:
коментарів