Поділитись:

ЄС очікує покрити левову частку коштів на повоєнну відбудову України, – ЗМІ

Вівторок, 19 квітня 2022, 18:23
ЄС очікує покрити левову частку коштів на повоєнну відбудову України, – ЗМІ

Європейський Союз планує створити трастовий фонд солідарності для фінансування відбудови зруйнованої війною України; країнам-членам було сказано, що вони повинні розраховувати на те, що потрібно буде покрити основну частину витрат.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg.

Європейська комісія повідомила дипломатам, що працює над інструментом ЄС, зосередженим на довгострокових потребах України, а не над багатостороннім інструментом, оскільки, за словами людей, знайомих з обговоренням, блок сплачуватиме більшу частину рахунку.

Створений за зразком фонду відновлення після COVID-19 для країн-членів, він фінансуватиме інвестиції та реформи за домовленістю з урядом України, але неясно, скільки буде надано через гранти чи позики.

Оскільки війна все ще триває, представники Єврокомісії не бажають називати цифри, але послам ЄС було сказано, що ця цифра сягне сотень мільярдів євро протягом десятиліть.

Очікується, що тема післявоєнної реконструкції та можливих репарацій приверне до себе увагу протягом наступних тижнів, оскільки високопосадовці в Брюсселі та Вашингтоні планують обговорити способи фінансової підтримки Києва та гарантувати, що величезна кількість грошей не буде використана не за призначенням.

У четвер Світовий банк проведе міністерську сесію щодо України під час весняних засідань Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні. Очікується, що в ньому візьме участь віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Як зазначається, навіть якщо війна закінчиться, будуть значні перешкоди у затвердженні відповідних рішень – корупція в Україні і відсутність надійних механізмів нагляду є найбільшими такими перешкодами.

Нідерланди запропонували, щоб будь-який новий інструмент реконструкції був використаний, щоб допомогти впровадити урядові структури в Україні, які б наблизили її до ЄС.

Як перший крок, комісія разом зі Світовим банком проведе ретельну оцінку фінансових потреб України.

Більша частина початкової допомоги буде спрямована на відновлення інфраструктури та підтримку надання державних послуг. Президент України Володимир Зеленський заявив голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, що українському уряду потрібно від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць для покриття зарплат та інших соціальних витрат.

Комісія також розглядає можливість розширення гарантій для допомоги компаніям. За оцінками України, близько третини підприємств повністю припинили свою діяльність, а 45% скоротили виробництво.

Зокрема, війна зачепила сільськогосподарський сектор, один з найважливіших видів економічної діяльності в Україні, оскільки великі ділянки землі не можуть використовуватися, фермери стикаються зі зростаючими витратами, а експорт гальмується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
11 лютого 2024
07 лютого 2024
18 січня 2024
03 грудня 2023
29 листопада 2023
23 листопада 2023
22 листопада 2023
18 листопада 2023