Поділитись:

Великодня ніч: що буде, якщо на Волині повітряна тривога застане в церкві

Вівторок, 19 квітня 2022, 09:00

Прессекретар Волинської єпархії ПЦУ, протоієрей Віталій Собко розповів про те, як реагуватиме церква, якщо під час Великоднього нічного богослужіння пролунає повітряна тривога.

Це питання порушили в ефірі Суспільного. 

"Церква не розробляла спеціальний алгоритм дій на такий випадок, адже цей алгоритм розробляє влада. Тобто якщо є повітряна тривога, то люди, які дізналися про неї, мають іти в укриття, якщо є загроза ракетного удару чи, припустимо, якась інша загроза. Укриття в кожному населеному пункті визначені місцевою владою. Є випадки, коли храми мають підвальні приміщення або є нижні храми, як-от у Свято-Троїцькому соборі, які є бомбосховищами. Тобто далі люди діють так, як і мають діяти, відповідно до алгоритму, визначеного владою", – наголосив речник Волинської єпархії. 

Він зауважив, що кожна людина під свою власну відповідальність робить ті чи інші кроки, почувши повітряну тривогу.

"Ми бачимо, що в Луцьку по-різному люди поводяться: хтось іде в укриття, хтось не йде в укриття; хтось залишає транспорт, хтось не залишає. Так само таке є в храмах. Тобто коли звучить сирена, то хтось спускається в нижній храм, а хтось не спускається. Так само і священнослужителі: хтось одразу зупиняє службу і йде в укриття, а хтось не зупиняє і далі служить", – пояснив Віталій Собко. 

Усі рекомендації та правила поведінки ухвалювалися з огляду на поточну фазу війни. Відтак якщо щось за ці дні на Волині зміниться і будуть загрози, то церква діятиме відповідно до тих загроз, які будуть виникати, додав протоієрей. 

Наголошуємо: повітряна тривога сповіщає про реальну загрозу, відтак нехтувати нею не варто. 

Нагадаємо: під час дії комендантської години на Волині буде дозволено відвідання культових споруд для освячення великодніх кошиків. Але є умови. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів