Поділитись:

Дерусифікація Луцька: перейменують кожну п'яту вулицю (відео)

Четвер, 14 квітня 2022, 15:47

У Луцьку перейменують вулиці, назви яких пов’язані із іменами радянських діячів і росією, а також – демонтують елементи комуністичної символіки на Меморіалі вічної слави та змінять дати на стелах.

Проєкт рішення про перейменування обговорили під час засідання ініціативної групи 14 квітня.

Як пояснила представниця Інституту національної пам'яті Леся Бондарук, яка розробляла проєкт рішення, неправильними на Меморіалі є обидві дати – і 1939 і 1945, адже найновіший пам’ятник у комплексі встановлений у 2021 році. А тому Меморіальний комплекс слугує для вшанування пам’яті Героїв, які загинули за Україну і після 1945 року.

Окрім того, у проєкті рішення про реконструкцію Меморіального комплексу планується прибрати списки загиблих червоноармійців, адже серед них чимало тих, хто винищував борців за волю України.  Як наголосила Леся Бондарук, законодавство дозволяє вносити відповідні зміни у Меморіальний комплекс, адже закон про декомунізацію поширюється лише на місця поховання.

«Інша частина комплексу, там, де пам’ятник невідомому солдату і там, де поховання – ця частина захищена законом про декомунізацію», – розповіла експертка.

Леся БондарукЛеся Бондарук
 

Разом з тим вона додала, що на могилах немає пропагандистських зображень серпа і молота. Тож пізніше не виникатиме запитань, чому не декомунізували цю частину комплексу. Леся Бондарук зазначила, що в тій частині скверу поховані дев’ять героїв Радянського Союзу та солдати, які брали участь у звільнені від нацистів Луцька і Волині. Експертка пропонує привести у належний вигляд плити над цими могилами.

Окрім того, Леся Бондарук зазначила, що за часи незалежності на території Меморіального комплексу встановили шість пам’ятників, однак у паспорт об’єкту вони досі не включені, тому їх необхідно узаконити.  

«Є два шляхи: зробити такий план і затвердити його у Мінкульті.  А другий шлях: вивести Меморіал із пам’яток національного значення  і перевести у пам’ятку обласного чи міського значення», – розповіла Леся Бондарук.

Щодо перейменування вулиць у Луцьку, то експертка зазначила, що спершу необхідно завершити процес декомунізації п’яти вулиць: Говорова, Нікішева, Боженка, Федорова і Ярощука. Для них вже давно були обрані інші назви, а питання про перейменування вулиці Ярощука навіть проходили громадські обговорення. Цю вулицю планують переназвати на честь архітектора Тимошенка, який жив на ній.

«Спочатку ми б хотіли завершити процес декомунізації. Це обов’язково. Адже це те, що не дороблено нами ще з 2015 року і це те, що закон вимагає завершити. Якщо його не завершити сьогодні, то його необхідно буде завершити в будь-який інший час», – зазначила Леся Бондарук.

Під перейменування потрапить ще 101 вулиця у Луцьку. Разом з тим деякі вулиці, названі на честь росіян, перейменовувати не будуть.

«Є вулиці, названі на честь рядових червоноармійців, які брали участь у визволені Луцька і Волині. Наприклад, той же Путінцев чи Конякін – вони поховані у нас на Меморіалі. Я б пропонувала не чіпати ці вулиці. Адже ці червоноармійці поховані у нас, вони віддали своє життя», – пропонує Леся Бондарук.

Окрім вулиць, названих іменами цих червоноармійців, в у Луцьку достатньо вулиць для перейменування. За словами Лесі Бондарук, на мікрорайоні Балка під перейменування потрапляє цілий квартал.

Також експертка закликала не повторювати досвід Івано-Франківська, де вулиці перейменували за радянським принципом – на честь Героїв Маріуполя чи інших міст.

«У деяких варіантах варто просто повернути стару назву. Наприклад, є вулиця, в історії якої була назва Золота. У Луцьку є вулиця Срібна. Тому можна повернути стару назву і закрити хоча б один пункт», – каже Леся Бондарук.

Також вона додає, що в радянські часи змінили назви вулиць, які носили імена українських героїв. Окрім того, експертка наголошує, що при виборі назви потрібно звертати увагу на те, які вулиці знаходяться поряд. Наприклад, якщо поряд є декілька вулиць, названих іменами митців, то варто й нову назву підбирати з урахуванням цієї особливості.

 

Окрім того Леся Бондарук наголошує на необхідності проведення громадських слухань впродовж двох місяців. Цього, до прикладу, не зробили в Івано-Франківську, тож у випадку, якщо хтось вирішить оскаржити таке перейменування у суді – він має всі шанси виграти справу і суд скасує перейменування.

«Іменні назви потрібно давати вулицям так, щоб нашим нащадкам не доводилося їх перейменовувати, щоб їм на них жилося добре і комфортно. Коли вулиці нагадують біографічні довідники – це теж складно», – зазначила Леся Бондарук.

Як додав журналіст, член президії ініціативної групи Юрій Конкевич – громадськості необхідно пояснити, для чого питання про перейменування вулиць постало саме зараз, коли ще триває війна.

Юрій КонкевичЮрій Конкевич
 

«Ми повинні пояснювати, чому «русскій мір» сьогодні сюди прийшов вдруге. Це те, що не було дороблене у 2014-2015 роках. І на це все «русскій мір» дуже добре накладається. Назви вулиць та цифри на меморіалі, які ми бачимо – дуже гарно лягають в їхню канву, і на це їхній розрахунок», – додав Конкевич.

Члени ініціативної групи підтримали проєкт рішення про перейменування вулиць та реконструкцію Меморіального комплексу одноголосно.

Загалом із понад півтисячі вулиць і провулків Луцька під перейменування потрапляє 106, тобто – кожна п’ята. 

У повному переліку вулиць, які потрапляють під перейменування, зазначені також їх старі назви і довідкова інформація про тих, на честь кого вулиці у Луцьку називала радянська окупаційна влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 жовтня 2023
31 серпня 2023
12:56
25 серпня 2023
20 липня 2023
14 червня 2023
24 квітня 2023
31 березня 2023
12:14
05 лютого 2023
22 листопада 2022
30 жовтня 2022