Поділитись:

З російського полону звільнили двох українських пілотів

Четвер, 14 квітня 2022, 14:56

З полону російських окупантів звільнили двох українських пілотів – Івана Пепеляшка та Олексія Чижа.

Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України, інформує УНН.

«Зусиллями ГУР МО звільнено двох українських пілотів, які знаходилися в полоні російських окупантів. Іван Пепеляшко та Олексій Чиж потрапили в полон 8 березня в районі села Нова Басань (Чернігівська область)», – йдеться в повідомленні.

У ГУР МО зазначили, що для українських пілотів кілька разів змінювали місце утримання, зрештою їх доправили в СІЗО міста Курськ, де вони знаходилися в камері ще з вісьмома українськими офіцерами.

Іван Пепеляшко розповідає, що попри серйозні поранення в СІЗО більшість українців не отримують елементарної медичної допомоги:

«Хлопці тримаються, але у більшості рани почали гноїтися. Просили росіян дати хоча б бинти й зеленку, подбати про найтяжчих. Але марно».

Також постійно проводили виснажливі допити. Олексій Чиж згадує, що кожен допит традиційно починався з путінської пропаганди щодо того, що Україну придумав Ленін:

«Примушували записувати пропагандистські відео. Якщо відмовлялись, погрожували, що перестануть перев’язувати рани товаришам. Казали, що відрізатимуть запалені частини по шматочку. Згадували про наші сім’ї та про небезпеку, яка їм загрожує».

У ГУР повідомили, що російські офіцери навіть під час допитів визнавали, що їхній «бліц-криг» провалився, і поставлених цілей досягнути не вдалося.

«Вони справді зазомбовані! Питають, чи багато в Україні "нациків". Повторюють, що хочуть звільнити Україну від нацистів. Що ми скоро знову будемо жити в одній країні, а Галичину забере Польща. Просто йо@нуті якісь...», – каже Іван Пепеляшко.

Одразу після повернення з полону пілотів зустрів начальник ГУР МО Кирило Буданов. Зараз Іван Пепеляшко та Олексій Чиж перебувають у безпеці. Вони у шпиталі та отримують всю необхідну медичну допомогу.

Нагадаємо: 12 квітня віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що російські окупанти захопили в полон близько 1 700 українських військових і цивільних, 500 з яких – жінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
22 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
01 березня 2024
29 лютого 2024
27 лютого 2024
15:32
23 лютого 2024