Поділитись:

«Газпром» скоротив транзит газу через Україну

Вівторок, 12 квітня 2022, 13:20

Ціни на газ у Європі зросли через скорочення російським Газпромом транзиту газу через Україну на 68% гарантованого обсягу транзитної угоди з рф.

Про це у вівторок, 12 квітня, повідомила «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

При цьому поставки через інший російський газогін, «Північний потік», проводилися майже на повну транзитну потужність.

Хоча російські поставки досі не зазнавали перебоїв через вторгнення рф в Україну, а обсяги навіть підвищувалися до довоєнного рівня в окремі дні, інвестори протягом останніх місяців пильно стежать за динамікою поставок. 

За словами європейського газового стратега Morgan Stanley Мартійна Ратса, ціни на газ в Європі за найкоротшими контрактами наразі відображають премію за ризик у 20-40 % через можливість перебоїв.

Ф’ючерси на газ в головному терміналі TTF у Нідерландах зросли на 3 % до 103,12 євро за МВт-год, або 1182,52 долара за тисячу кубів. У понеділок, для порівняння, ціна коливалася на рівні близько 100 євро за МВт-год (1146,65 дол за тисячу кубів).

Довідково:
Транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ПАТ «Газпром», укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання «Газпромом» потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м/добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.

Нагадаємо: міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину заявив, що Молдова не готова віддавати борг за газ росії й з травня може залишитися без енергоносія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів