Поділитись:

Майже половину території України потрібно розміновувати, – ДСНС

Понеділок, 11 квітня 2022, 18:28

Близько 300 тисяч км2 території України потребує гуманітарного розмінування через велику кількість боєприпасів, залишених окупантами.

Про це заявив начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар, повідомляє Українська правда.

«На сьогодні ми провели орієнтовний аналіз територій, на яких необхідно провести комплекс заходів з гуманітарного розмінування... За попередніми оцінками, це близько 300 тис. км– майже половина території нашої країни. Щодня вилучається та знешкоджується в середньому від 2 до 6 тис. вибухонебезпечних предметів», – розповів посадовець.

За словами Бондаря, наразі основні зусилля з розмінування територій зосереджені на Ірпінсько-Бучанському, Чернігівсько-Броварському, Ніжинському та Тростянецькому напрямках.

Представник ДСНС наголосив, що, попри безперервні обстріли, щодня піротехніки працюють у Харківській та Миколаївській областях.

Відповідаючи на запитання про те, як жителі Київської області можуть повернутися додому після розмінування територій, начальник управління сказав: «Ірпінь ми відпрацювали. Але є домоволодіння, де не було господарів. Ми, як служба порятунку, не маємо права заходити на приватну територію. Тому ми залишаємо повідомлення: якщо людина повертається додому, то викликає нас, оглядаємо, після чого даємо дозвіл перебувати у домі».

«Але основне рішення щодо можливості повернення людей – це функція місцевої влади», – додав Бондар.

Представник ДСНС також зазначив, що українські вибухотехніки мають високу кваліфікацію та працюють із сучасними боєприпасами типу «Іскандер», боєприпасами, що використовуються в авіації – ракети «Земля-повітря», «Повітря-повітря».

«Має місце застосування систем залпового вогню з касетними елементами… із системи "Іскандер", коли при спрацьовуванні розкидаються на великі площі та елементи перебувають у боєготовності. Наші фахівці проводять знищення таких боєприпасів безпосередньо на місці їх виявлення, тобто це ті боєприпаси, які не можна зрушити з місця, перевезти, знешкодити у будь-який спосіб, крім фізичного вибуху», – пояснив Бондар. 

Він наголосив, що російські окупанти використовують протипіхотні та протитанкові міни, у Харківській області ворог використав системи дистанційного мінування.

Також він підкреслив, що через масштабне мінування ворогом дуже велика площа полів в Україні не може використовуватись для сільськогосподарської діяльності.

«Але ми максимально робитимемо все, щоб якнайшвидше надати можливість нашим аграріям провести посівні роботи», – запевнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів