Поділитись:

У Маріуполі закатували письменника, журналіста і ветерана флоту Євгена Баля

Субота, 09 квітня 2022, 15:35
У Маріуполі закатували письменника, журналіста і ветерана флоту Євгена Баля

Українського письменника, журналіста та ветерана флоту 78-річного Євгена Баля закатували ординці у Маріуполі. Його смерть стала наслідком триденних катувань, яким піддали журналіста-ветерана російські окупанти.

Про це пише Суспільне.

До помешкання письменника військові рф прийшли 18 березня. Під час обшуку вони знайшли пам’ятні фото з українськими військовими, членський квиток НСПУ та інші «докази фашизму». Три дні над чоловіком жорстоко знущалися, повідомляє перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ.

«Він підтвердив, що його добряче побили за ці три дні і є важкі ушкодження, але запевнив, що обов’язково одужає», — написав представник Національної спілки письменників України Павло Кущ.

Також він переказує останню розмову з Балем.

«21 березня колега навіть написав мені лаконічне повідомлення: «Я вдома. Все гаразд». Про отой «гаразд» ми поговорили вже наступного дня. Та треба знати Євгена Баля! Колега також зізнався, що російські кати були дуже «великодушними». Відпустили 78-річного чоловіка, бо, мовляв, «нє воюєм с вєтєранамі флота СССР...» Це після кількох днів побиття», – розповів Павло Кущ.

До свого 79-річчя Євген Баль не дожив 6 днів.

За словами Павла Куща, Донецька обласна організація Національної спілки письменників України звернеться до керівників НСПУ, аби вийти з клопотанням щодо посмертного нагородження Євгена Баля орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Довідково: письменник Євген Баль — автор книг «Меридіани штурмана Барка», «Фарватер не відомий», «Хроніки пса Филимона». Мешкав у селищі Мелекіне поблизу Маріуполя. Капітан 1-го рангу у відставці, моряк-підводник Північного та Тихоокеанського флотів. З 2014 року Євген Баль займався волонтерством, часто зустрічався з морпіхами, прикордонниками та іншими захисниками України. За період російсько-української війни написав багато художніх творів та журналістських матеріалів про гібридну війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів