Офіційно: ЄС опублікував п’ятий пакет санкцій, вугільне ембарго запрацює з серпня

П'ятниця, 08 квітня 2022, 12:52

Євросоюз після погодження у четвер опублікував п’ятий пакет санкцій, який містить вугільне ембарго, що запрацює з серпня, а також закриття портів для російських кораблів з низкою винятків.

Про це повідомила Рада ЄС, інформує «Економічна правда».

Всього пакет складається з шести частин:

  • З серпня 2022 року заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з росії або експортуються з росії. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.

Нагадаємо, що вугілля – найменша частина енергетичного імпорту ЄС з рф. При цьому низка країн, зокрема Німеччина, блокують рішення щодо газового та нафтового ембарго.

  • Заборона надавати доступ до портів ЄС судам, зареєстрованим під прапором росії. Виключення – сільськогосподарська та харчова продукція, гуманітарна допомога та енергетика.
  • Заборона роботи російських та білоруських автотранспортних операторів, що заблокує їхні вантажні перевезення автомобільним транспортом в межах ЄС, у тому числі транзитом. Тут знову виключення: фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи пшеницю, вантажі в гуманітарних цілях.
  • Подальші заборони на експорт, спрямовані на авіаційне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та високотехнологічні напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання. 
  • Запроваджуються нові заборони на імпорт таких продуктів, як деревина, цемент, добрива, морепродукти та алкоголь. Узгоджені заборони на експорт та імпорт оцінюються у 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.
  • Заходи для усунення лазівок зі вже запроваджених санкцій. Наприклад, заборона на участь російських компаній у державних закупівлях у країнах-членах ЄС, виключення будь-якої фінансової підтримки російським державним органам. 

Розширена заборона на депозити в крипто-гаманці, а також на продаж банкнот і цінних паперів, що переказуються в будь-якій офіційній валюті держав-членів ЄС до росії та Білорусі, або будь-якій фізичній чи юридичній особі в цих країнах.

Крім того, ЄС наклав санкції на компанії, чиї продукти чи технології відіграли роль у вторгненні, ключових олігархів та бізнесменів, чиновників Кремля, пропагандистів, а також членів сімей осіб, які вже потрапили під санкції ЄС.

Щодо банків, санкції накладено на чотири ключові російські банки, які представляють 23% ринку в російському банківському секторі. Після скасування для них доступу до системи SWIFT ці банки тепер підлягають заморожуванню активів, і таким чином будуть повністю відрізані від ринків ЄС.

Нагадаємо: депутати Європарламенту затвердили резолюцію, у якій вимагають повного ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: