Поділитись:

В Україні запустили портал про активи осіб, причетних до російської агресії

Четвер, 31 березня 2022, 06:21
В Україні запустили портал про активи осіб, причетних до російської агресії

В Україні запустили портал повідомлень про активи осіб, причетних до агресії росії.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

“Український Task Force з розшуку, арешту та конфіскації активів причетних до воєнних злочинів росії запустив портал повідомлень викривачів про активи осіб, причетних до агресії росії проти України”, – ідеться у повідомленні.

Серед учасників Task Force: Офіс генпрокурора, Національне агентство з питань запобігання корупції, Міністерство закордонних справ, Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро, Національна поліція та Держфінмоніторинг.

Task Force взаємодіє, зокрема із США та країнами Європейського Союзу щодо обміну даними про активи осіб, причетних до воєнних злочинів, а також щодо імплементації санкцій та протидії фізичним і юридичним особам, які порушують ці санкції.

“Для компенсації потерпілим та відбудови нашої країни ми розшукуємо майно воєнних злочинців, щоб мати змогу арештувати його в рамках кримінальних проваджень, а згодом конфіскувати. Кожен може допомогти нашій Task Force знайти активи російських чи білоруських посадовців, лідерів думок та всіх, хто організаційно, фінансово та інформаційно підтримує війну в Україні. Через новий ресурс ви можете швидко та зручно поділитися з нами відомою вам інформацією про їхні статки”, – заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Ті, в кого є інформація про майно згаданих осіб за кордоном, можуть повідомити про це на порталі. Наприклад, про квартири у Великій Британії, маєтки у США, Канаді та будь-яких інших країнах, золото у Швейцарії, яхти, зашвартовані у країнах ЄС.

“Повідомлення необхідно подавати про активи, інформація про які ще не з’являлася у ЗМІ та не є відомою широкому загалу”, – зазначили в ОГП.

За бажанням повідомлення на порталі можна подати анонімно.

Подати повідомлення можна трьома мовами: українською, англійською та російською.

“Важливо, що, повідомивши про статки навіть анонімно, ви можете отримати шанс на значну фінансову винагороду. Адже за певних умов у багатьох країнах, таких як Україна, США та Велика Британія, для викривачів передбачена матеріальна винагорода – 10% від вартості активів. Та найголовніше, що ваше повідомлення – внесок у закінчення війни в Україні”, – наголосив голова НАЗК Олександр Новіков.

В Офісі генпрокурора додали, що інформація про активи наблизить припинення війни шляхом економічного тиску на осіб, які підтримують "режим путіна". Зокрема завдяки конфіскації майна підсанкційних осіб або внесення їх до санкційних списків.

Опрацювавши дані про віднайдені активи, НАЗК передаватиме їх до Офісу генпрокурора для подальшого арешту після оголошення підозр особам, які є їх власниками або бенефіціарами, а також до МЗС України для заморожування активів, відшкодування за їх рахунок шкоди, заподіяної вчиненням злочинів проти людяності, вбивством тисяч мирних громадян.

До розробки ресурсу була залучена ІТ-компанія KitSoft.

Портал викривачів активів доступний за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
09 лютого 2024
30 січня 2024
30 листопада 2023
18:17
07 листопада 2023
24 жовтня 2023
27 вересня 2023
05 вересня 2023
21 серпня 2023
12 серпня 2023