Поділитись:

В Україні змінили умови кредитування

Вівторок, 15 листопада 2016, 17:17
В Україні змінили умови кредитування
Верховна Рада прийняла закон про посилення умов видачі кредитів і інформування клієнтів про ставку кредитування.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За відповідне рішення проголосували 247 народних депутатів.

"Цей закон 9 місяців чекав свого голосування. Ринок чекає прозорих умов за новими європейськими нормами. Це імплементація європейських директив. Це не вигадування велосипеду. І щодо реклами, і щодо розкриття інформації ми копіюємо норми законодавства, щоб українські громадяни змогли отримати інструмент захисту себе", – заявив один із співавторів закону Руслан Демчак.

Законом передбачається: на рівні закону встановити обов'язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника.

Таким чином, необхідність проведення такої оцінки буде не тільки вимогою нормативно-правових актів Національного банку України, які стосуються управління банківськими ризиками, а буде законодавчою вимогою.

Закон встановлює вимоги до реклами відповідно до Директиви ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема в частині інформації щодо ефективної процентної ставки.

Так, до розрахунку ефективної ставки належатимуть всі проценти за кредитом та платежі за інші послуги кредитодавця, пов'язані із кредитом.

Ця вимога буде застосовуватися лише в тому разі, якщо рекламні матеріали містять будь-які дані щодо витрат споживача.

Законому буде врегульована діяльність кредитних посередників та змінена черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит: зокрема буде сплачуватись сума протермінованого боргу, в другу – поточні платежі "тіла кредиту" та проценти, в третю – суми штрафних санкцій.

За чинною редакцією Цивільного кодексу України основна сума боргу ("тіло кредиту") сплачується в третю чергу, а штрафні санкції – в другу.

Дія закону поширюється на всі споживчі кредити, тобто на кредити: для особистих цілей, сімейних потреб та не охоплює кредити для підприємницьких цілей.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
01 квітня 2024