Чому російська культура – це отрута: три аргументи від Мінкульту

Середа, 30 березня 2022, 00:38

Українці масово відмовляються від російської мови, а світ бойкотує кіно, театр, телепрограми країни-окупанта. Однак, попри війну, дехто просуває міф про те, що мистецтво «поза політикою».

Тому в Міністерстві культури та інформаційної політики пояснили, чому російська культура шкідлива для України.

«Культура – це простір свободи, натхнення, правдивого свідчення та глибокого осмислення, а не пропаганда самозвеличення, жорстокості й приниження гідності іншого. Це не вибудовування спотворених уявлень про світ на догоду злочинному політичному режиму, не вибудовування світу кривих дзеркал, у якому правда не має жодного значення», – наголошують у відомстві.

Чому культура Кремля – це отрута?

У Мінкульті пояснюють, що Росія зазвичай використовує мистецтво для пропаганди, зокрема антиукраїнської.

Література

У російській літературі про українців зазвичай пишуть як про «малоросів», а про нашу мову – як про «нарєчіє», зневажливо.

Так росіяни принижують українців і порушують їхнє право на самовизначення.

Це прояв імперіалізму, наголошує МКІП.

Кіно

Російські комедії часто сповнені ксенофобії, а драми – «величі та багатообраності» російської нації.

При цьому в комедіях предметом насміху зазвичай стають «відмінності» від росіян.

«Цими темами росія продовжує виховувати своїх громадян. Слова "любовь к родине россии", "хохлы", "бандеровцы" постійно експлуатуються, наприклад, при повторних показах фільму "Брат"», – пише Мінкульт.

Артисти

Артисти, що підтримують незаконну тимчасову окупацію Криму Росією та виступають на концертах на честь цього, є лідерами думок мільйонів людей.

«До них дослухаються, їх цінують, з них беруть приклад. Творчість цих артистів має бути заборонені», – наголошують у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: