Поділитись:

Зеленський розповів журналістам з рф, чому готовий відмовитися від НАТО

Неділя, 27 березня 2022, 21:29
Зеленський розповів журналістам з рф, чому готовий відмовитися від НАТО

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна у переговорному процесі з росією готова обговорювати "гарантії безпеки та нейтралітет".

Про це він заявив в інтерв’ю російським ЗМІ, текст якого опублікувала Meduza, пише Європейська правда.

"Гарантії безпеки та нейтралітет, без'ядерний статус нашої держави. Ми готові на нього йти. Це найголовніший пункт… Він глибоко опрацьований, але мене цікавить, щоб це не був ще один папірець а-ля Будапештський меморандум і таке інше", – сказав Зеленський.

За його словами, російській стороні потрібні гарантії, що це станеться, але для цього потрібно міняти Конституцію України, а цей процес триватиме як мінімум рік.

"Нас цікавить, щоб цей папір перетворився на серйозну угоду, яка буде підписана... Це я зараз перейду до референдуму. Який буде підписаний там, де є пункти гарантій безпеки, усіма гарантами цієї безпеки. Він обов'язково має бути ратифікований парламентами країн-гарантів, це два. І обов'язково має бути референдум в Україні. Чому? Тому що ми маємо закон про референдуми. Ми прийняли його. Зміни того чи іншого статусу... А гарантії безпеки передбачають конституційні зміни. Розумієте, так? Конституційні зміни. Це дві сесії", - сказав він.

Він також зазначив, що референдум неможливий, коли є присутність військ, тобто Росія спочатку має вивести свої формування з території України.

"Лише народ може ухвалити рішення, що буде такий статус і такі гаранти. Референдум відбудеться протягом кількох місяців, а зміни до Конституції відбуватимуться щонайменше рік відповідно до чинного законодавства. Мінімум рік", – сказав Зеленський.

Президент також прокоментував інші вимоги з боку Росії і три з них, за словами Зеленського, навіть не обговорюються.

"Денацифікація та демілітаризація" - взагалі ми не обговорюємо це. Я сказав, що наша група… Ми взагалі не сядемо за стіл, якщо говоритимемо про якусь "демілітаризацію", якусь "денацифікацію". Щодо третього пункту захисту російської мови… Не знаю, чи донесли вони всі мої аргументи… Кожен наступний день війни ставить під питання взагалі розуміння, що таке російська мова. Тобто люди цього не хотітимуть. Люди не хотітимуть читати, дивитися кіно, говорити. Ну, я вам просто говорю, як це… Що це викликає, розумієте? Навіть те, що може комусь дуже подобалося, — але коли його дуже багато, то воно назад виходить", – сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Надрукувати
мітки:
коментарів