Поділитись:

Досвід енергоефективності в Луцьку став зразком для всієї країни

Вівторок, 15 листопада 2016, 12:24
Досвід енергоефективності в Луцьку став зразком для всієї країни

У Луцьку майже чверть будинків відмовилася від послуг ЖЕКів. Тут навіть відкрили центр, де голови успішних ОСББ навчають новачків економити енергоресурси та ефективно використовувати кредити на утеплення.

Деякі ОСББ ризикнули взяти позики понад 3 млн грн, а загальний кредитний портфель луцьких будинків перевищив 20 млн грн, – повідомляє Економічна правда.

У виграші і люди, і міський бюджет, який завдяки грамотному енергоменеджменту показує скорочення видатків на енергоносії на 12% за рік, а це 5 млн грн і лише у бюджетних установах.

Керівник рух за створення ОСББ Юлія Сабатюк зазначає, що без підтримки держави, без програм компенсації за кредити не вдалося б досягти таких результатів. Зараз Юлія Сабатюк керує асоціацією із 40 ОСББ.

"До нас у Луцьк на екскурсії їздять делегації з усієї України вчитися вести комунальне господарство. Ми даємо прості алгоритми: як створити ОСББ, як працювати з людьми, які енергозберігаючі заходи застосовувати. Це безкоштовно. До чиновників такої довіри нема, хай які б вони не були прогресивні і як би часто не повторювали, що кредити на утеплення — це добре", — додає вона.

Хоча чиновникам люди мало вірять, один з критичних компонентів, який дозволив Луцьку досягти перших значних результатів, — державна підтримка заходів з енергоефективності через програму "Теплі кредити".

Експерти кажуть, що зупинка програми може загрожувати подальшим успіхам у підвищенні енергоефективності по всій країні. Напередодні представники уряду повідомили, що у 2017 році на реалізацію програми закладається 400 млн грн.

Регіональний Центр енергоефективності та енергозбереження, який недавно відкрили у Луцьку, — теж результат співпраці між міською владою, активними самоорганізованими містянами та донорськими структурами. Міськрада надала приміщення, донори закупили техніку і забезпечили навчання для працівників, партнери з комерційних будівельних фірм зробили ремонт.

Недавно у Луцьку модернізовано черговий будинок з ОСББ. Цей процес навіть знайшов своє відображення у коротенькому відеоролику, який просто і доступно пояснює, як модернізувати свою оселю.

Саме за прикладом Луцька пішла вся країна. Це стосується одразу двох програм.

"Перша — програма розвитку і сприяння ОСББ Луцька, яку перейняли багато міст. Ми це зробили ще 2011 року. Йдеться про співфінансування ремонтів у будинках. Місто виділяє гроші лише тим будинкам, які мають ОСББ. Це спонукає до їх створення.

Друга програма — відшкодування відсотків за кредитами. У Луцьку це працює так: 40% кредиту покриває держбюджет, міський бюджет бере на себе виплату відсотків банку. На прикладі цих програм у 2015 році з'явилася державна", — пояснює голова ради голів ОСББ, член виконкому Луцької міськради Роман Бондарук.

Дані щодо витрат мешканців різних будинків Луцька — переконливий аргумент на користь заходів з підвищення енергоефективності. Якщо в середньому по місту за опалення квадратного метра люди платять майже 14 грн, то для утеплених будинків ця сума не перевищує 8,65 грн. Це з урахуванням виплати за кредитами на утеплення.

Порівняно з 2013 роком у 2015 році Луцьк у бюджетних будівлях зменшив використання електроенергії на 5%, тепла — на 37%, газу — на 58%, гарячої води — на 33%, холодної — на 0,09%. Йдеться про витрати на мільйони гривень.

Такі зміни стали можливими, насамперед, завдяки системі енергомоніторингу. Місто отримало загальну картину, хто, де і скільки споживає ресурсів.

Щороку місто виділяє все більше грошей на енергоефективність, виходить уже понад 20 млн грн щороку. Ефект від економії завдяки цим вкладенням окуповує себе вже за кілька років.

У залученні міжнародних ресурсів Луцьк теж на перших позиціях в Україні. Перший проект у співпраці з європейцями лучани почали реалізовувати ще 2012 року і з того часу мають реноме надійного партнера. Багато проектів уже завершено, ще більше — на етапі підготовки.

Рух Луцька до енергоефективності триватиме, адже цьому сприяють і високий рівень самоорганізації громади, і кваліфікована підтримка з боку міської влади. Ще одним важливим фактором є довіра міжнародних фінансових структур, що з'явилася в результаті успішної роботи міста над проектами.

Один з проявів такої довіри — домовленості з ЄБРР про фінансування проектів з енергоефективності в місті на загальну суму 14 млн євро, з яких 4 млн євро — це грант фонду Е5Р.

Важлива для міста співпраця з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO), яка надає кредити для впровадження заходів з енергоефективності у бюджетних закладах та комунальних підприємствах під низькі відсотки. Загальна вартість проектів NEFCO, які знаходяться на різних стадіях реалізації у місті, становить близько 8,5 млн євро. Для Луцька це значні гроші та помітний фінансовий важіль.

Крок за кроком Луцькнаближається до енергоефективності. Це унікальний для України випадок, коли старання влади були підтримані і помножені на ініціативність та небайдужість громади.

Надрукувати
мітки:
коментарів