Поділитись:

Ядерний статус не повинен давати росії дозвіл на несправедливість, – Зеленський

Субота, 26 березня 2022, 12:43
Ядерний статус не повинен давати росії дозвіл на несправедливість, – Зеленський

фото ілюстративне

Президент України Володимир Зеленський заявив, що росія не отримує покарання за свої злодіяння і використовує ядерний статус для погрози всьому світу, тому потрібно реформувати міжнародні інституції для відновлення справедливості. 

Про це він сказав на Дельфійському форумі, що проходить у місті Доха в Катарі, – повідомляє Українська правда.

Зеленський зазначив, що базова цінність – мир – недоступна українцям зараз через те, що «керівництво росії вирішило захопити Україну і зробити своєю колонією», як у часи російської імперії, забрати її територію та ресурси. 

рф погрожує світові ядерною зброєю і користується «привілеями» у міжнародних організаціях. Також росія використовує свої ресурси для шантажу інших країн, – сказав президент України.  

Зі слів Зеленського, несправедливість поширюється, як вірус, – і якщо її не зупинити, вона вразить всіх.  

«Ми не можемо знайти справедливість у світі вже 31 день після повномасштабного нападу держави, яка у 28 разів більша. Ми самостійно захищаємо нашу державу на полі бою. Я вдячний Генеральній асамблеї ООН і всім тим державам, які підтримують резолюції, укладені за принципом справедливості, щодо війни Росії проти України та її наслідків, – зазначив він. – Але ми бачимо, що ООН та всі інші міжнародні структури не мають необхідної внутрішньої сили, щоб повертати країнам мир. Тому що у цих структурах не забезпечена внутрішня справедливість: голос привілейованих там все ще заглушає голос більшості. Це – несправедливо. Несправедливість – це основа того, що росія робить проти нас, проти України, користуючись своїми привілеями в міжнародних організаціях, а також страхом застосування ядерної зброї, страхом, який росія навмисне постійно поширює, хизуючись тим, що може знищити ядерною зброєю не лише той чи інший народ, а й взагалі життя на Землі. Зараз у світі серйозна дискусія на політичному рівні: що робити, якщо Росія застосує тактичну ядерну зброю або іншу зброю масового ураження, зокрема хімічну».

Зеленський наголосив, що у 1990-х роках Україна віддала третій за потужністю ядерний арсенал в обмін на письмові обіцянки безпеки від найсильніших держав світу, зокрема від Росії, яка тепер напала на Україну. 

Тому, зі слів президента, інші держави теж можуть зробити висновок, що і їм потрібна ядерна зброя, щоб вберегтися від нападу, – і це «вкрай небезпечно для всіх».

«Нам потрібна реальна реформа міжнародних інституцій, механізмів ООН, щоб гарантувати безпеку. Щоб той, хто у 28 разів більший, не думав, що може дозволити собі все, що завгодно, і щоб ядерний статус держави не слугував їй дозволом на будь-яку несправедливість проти інших держав», – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів