Поділитись:

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує

П'ятниця, 25 березня 2022, 12:50
Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує

Допоки одні чоловіки в України стоять у черги до «військоматів» аби долучитися до оборони країни, інші – стоять у черзі на пунктах пропуску у надії втекти від війни. Хтось готовий перевдягнутися у жінку чи залізти до бебі-бокса, ризикуючи бути упійманим прикордонниками й осоромленим. А хтось шукає більш надійні варіанти й готовий за «вирішення питання» щедро заплатити. Для задоволення такого попиту на «ринку» з'являється чимало сумнівних пропозицій.

Журналісти сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» знайшли декілька телеграм-каналів, які пропонують такі «послуги», і поцікавились, як працює схема.

«Через чотири роки чудом станете здоровим», – чоловікам пропонують «захворіти на рак», щоб втекти від війни

Частина із цих каналів створена нещодавно, але цікаво те, що деякі з них раніше займалися продажем підроблених сертифікатів про вакцинацію від COVID-19, а окремі й досі пропонують ще й такі «послуги». Деякі з каналів мають більш як 100 тисяч підписників.

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує

Режим воєнного стану забороняє чоловікам призовного віку покидати межі України. Однак, у законодавстві є певні винятки. Наприклад, виїзд дозволено чоловікам, які мають інвалідність І або ІІ груп незалежно від їх віку.

В одному із телеграм каналів пропонують «легальну» перепустку за кордон всього за 3500$. Для цього, щоправда, потрібно захворіти на рак. На папері, звісно. «Липовий» документ про страшний діагноз входить у вартість послуг. 

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує

Ділки пишуть, що для оформлення пакету документів необхідно надіслати фото паспорта, ідентифікаційного коду, прописки, свідоцтва про шлюб (за наявності), військового квитка (за наявності) та роздруковані фото. Документи для виїзду за кордон обіцяють оформити впродовж семи днів.

Спритники переконують, що працюють з військоматами, де мають можливість зняти «клієнта» з обліку та зробити виписку. Далі роблять документ про онкозахворювання. Обіцяють анонімність та проїзд через їхній «коридор».

Вдаємо чоловіка, зацікавленого у таких «послугах» і зазначаємо, що 3500$ – це досить дорого. Окрім того, цікавимось, як знати, чи не шахраї вони, бува. Ділки переконують, що авансом беруть лише 1000$, решту – після виготовлення документів.

«Зараз ціни піднімаються. На кордоні якщо беруть, то беруть за 5000$. І то уже мало дуже хто бере», – розповідає автор телеграм каналу.

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує 

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує

Гроші він просить перерахувати на банківську картку у гривнях по ринковому курсу. На час переписки, 24 березня, це було 29,33 гривні за долар.

Цікавимось, як відбувається процедура після отримання документів і чи не буде проблем з перетином кордону. Автор каналу відповідає, що все «цілком легально», адже законодавство дозволяє онкохворим виїжджати за межі України. 

«Через чотири роки можете пройти медкомісію і чудом станете здоровим», – додає спритник.

Разом з тим автори таких каналів не вважають, що роблять щось протиправне. Навпаки, на їхню думку, вони допомагають чоловікам відстояти їхнє «право вибору»: виїхати з України чи лишитися. У відгуках про якість «послуг» нібито клієнти пишуть: «Доїхав! Слава Україні!». У відповідь адміністратори відписують: «Героям слава!». Важко зрозуміти, правда, яке відношення ті чи інші мають до України і її Героїв. Але автори «схеми» переконують, що відправляють частину зароблених коштів на підтримку української армії. Так собі сучасні «робінгуди».

«Ніхто гратися не буде», – шахраї бояться бути викритими й вимагають передоплати

В іншому каналі за схожі послуги просять 2000$ з людини. Ця «схема» працює дещо по-іншому. Виїхати з їхньою допомогою можна у Румунію, Молодову, Угорщину, Польщу. Обіцяють «законний виїзд без наслідків». Їхати потрібно на своєму авто, або ж можуть підсадити до інших своїх «клієнтів», які їдуть в той же день. Зазначають, що провезти можна навіть домашніх тварин без ветеринарних документів.

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує 

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує

Щоб забронювати місце у цих «рішал» потрібно 50% передплати. Після отримання грошей та фото паспорта, ділки візьмуться за виготовлення документів для виїзду. Коли все буде готове – вони надішлють інструкцію подальших дій. Все відбувається анонімно, адже автори «схеми» піклуються про власну безпеку. Оплатити послуги можна навіть біткоїном. «Рішали» вимагають передоплату тому, що, за їхніми словами, бажаючих виїхати дуже багато, то ж вони переймаються, що місце не «згоріло».

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує 

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує

«Поставтеся до питання серйозно, ніхто гратися не буде. Якщо ви реально готові виїхати, тоді пишіть по контактам», – суворо йдеться у шаблонному повідомленні, яке надіслав у відповідь на наше запитання автор цього телеграм каналу.

Схема вартістю 2000$ працює не так, як фальшиве онкозахворювання. Тут шахраї пішли іншим збоченим методом обходу чинного законодавства. Для цього оформлять документи, ніби-то ви їдете до Євросоюзу по гуманітарну допомогу. За словами аферистів, з цим документом через КПП вас провезе «своя людина».

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує 

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує 

Ризикувати не варто: або «кинуть» на гроші або підведуть під кримінал

Важливо розуміти, що користуватися такими «послугами» не варто. По-перше, Державна прикордонна служба попереджала, що ворожа агентура буде підбурювати українських чоловіків тікати за кордон. Серед «рішал» чимало аферистів, які, отримавши аванс, зникнуть з кінцями. І не виключено, що ті кінці слід буде шукати за «поребриком», і, зрозуміло, що ніхто їх звідти не дістане.

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує 

Як чоловіки втікають з України і скільки це коштує 

Та навіть якщо автори цих анонімних телеграм каналів дійсно готові і здатні надати такі «послуги», то слід розуміти, що як виконавець так і замовник фальшивих документів – співучасники злочину.

Підроблення і збут підроблених документів (частина 1 статті 358 Кримінального кодексу України) карається штрафом розміром 17 000 гривень, або арештом до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Надання своїх персональних даних та внесення «авансу» за послуги з виготовлення фальшивих документів – це пособництво у вчиненні злочину, що також карається. А вчинення цього злочину за попередньою змовою (частина 3 цієї ж статті) караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк. 

Окрім того, за використання завідомо підробленого документа передбачена відповідальність частиною 4 цієї ж статті Кримінального кодексу. Тож пред'явивши один із таких «липових» документів для виїзду за кордон можна отримати покарання у вигляді штрафу розміром до 850 гривень, або арешту строком до 6 місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів