Поділитись:

Туреччина каже, що путін вже не збирається розмовляти із Зеленським

Субота, 19 березня 2022, 21:49
Туреччина каже, що путін вже не збирається розмовляти із Зеленським

Турецька влада заявляє, що посилено працює над організацією зустрічі українського президента Володимира Зеленського з російським президентом володимиром путіном, але росія поки не виявляє бажання.

Про це розповів речник адміністрації президента Туреччини Ібрагім Калин для турецького видання Hürriyet, турецька державна новинна агенція "Анадолу", пише Українська правда.

"У розмовах із Зеленським і путіном, наш президент висловив свою пропозицію припинити війну і провести зустріч двох лідерів у Туреччині.

Пан Зеленський готовий до цього. Пан путін, на противагу, вважає, що сторони наразі не досягли спільного бачення, аби проводити перемовини на рівні глав держав", – каже Калин.

За його словами, Ердоґан пропонує зафіксувати на перемовинах Зеленського і путіна основні моменти щодо яких можливий компроміс, а потім будуть тривати більш детальні перемовини делегацій щодо угоди.

Турецький президент готовий бути посередником у цих перемовинах і запропонувати майданчик для перемовин у Туреччині.

За його словами, путін у розмові з Ердоґаном озвучив шість вимог до України:

  • нейтралітет України і відмова від майбутнього вступу в НАТО;
  • демілітаризація і взаємне надання безпекових гарантій за австрійською моделлю безпеки;
  • "денацифікація";
  • скасування "перешкод" для широкого вжитку російської мови;
  • статус визнання "ДНР" і "ЛНР";
  • визнання російської анексії Криму.

За словами Каліна, українська делегація нібито обговорювала перші чотири пункти з російською, але не готова навіть обговорювати п’ятий та шостий. Тому нібито Туреччина сподівається на прогрес, якщо вдасться організувати зустріч Зеленського і путіна.

Калин стверджує, що ані Україна, ані світова спільнота не зможуть без проблем погодитися на визнання окупації Криму та Донбасу росією, адже це є кричущим порушенням міжнародного права.

Крім того, він додав, що росія намагається провадити перемовини з позиції сили, але "не варто забувати, що продовження війни насамперед ударить по армії та економіці росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів