Поділитись:

Які види оптоволоконних кабелів існують і чим вони відрізняються?

П'ятниця, 18 березня 2022, 13:19
Які види оптоволоконних кабелів існують і чим вони відрізняються?

Оптоволоконний кабель - кабельна продукція, в якій розміщено один або кілька оптичних волокон, ізольованих один від одного. Крім ізоляції та оптоволокна може також мати екран або інші силові елементи. Оптоволоконний кабель класифікують за кількома критеріями. У цій статті ми розберемо докладніше кожен вид продукції. Крім того, на сайті DEPS можна вже зараз купити кабель для прокладання в землі.

Класифікація оптоволоконної кабельної продукції

Насамперед оптоволоконний кабель, так само як і інше кабельне обладнання, класифікують за допомогою технічних та зовнішніх характеристик. Сьогодні ми зупинимо увагу на умовній класифікації оптоволокна, залежно від цілей та місця прокладання кабелю.

Залежно від основних положень кабелю, розрізняють такі види оптоволокна:

  • внутрішній монтаж (у приміщеннях);
  • кабельні канали;
  • кабельні канали з броньованим кабелем;
  • монтаж у ґрунт;
  • підвісний монтаж;
  • підвісний монтаж із тросом;
  • монтаж під водою.

Розглянемо кожен вид кабелю по черзі.

Які види оптоволоконних кабелів існують і чим вони відрізняються?

Оптоволоконний кабель для внутрішнього монтажу (у приміщеннях)

Оптоволокно для приміщень має найпростішу конструкцію та структуру. Вони використовуються в основному в приміщеннях, оскільки складаються з безпосереднього оптоволокна та захисту у вигляді покриття.

Оскільки монтаж полягає в приміщеннях, кабель повинен відповідати спеціальним нормам техніки безпеки: висока стійкість до горіння та низький відсоток виділення диму. За візуальними характеристиками кабель має бути тонким, легким та гнучким. В ідеалі повинен мати функцію вологозахисту.

Броньований оптичний кабель для кабельних каналів

Цей вид оптоволокна призначений, щоб запобігти збиткам від зовнішніх шкідників. Окрім погодних умов та небезпечних явищ, до шкідників належать буквально гризуни.

Броня для оптичного кабелю існує різна. Це може бути додаткова трубка чи стрічка. Крім трубки або літа також допускається гофрування.

Оптичний кабель без бронювання для кабельних каналів

Так само як і броньоване оптоволокно, цей вид кабелю застосовується в монтажі кабельних каналів. Але єдине, що варто врахувати - це повна впевненість у тому, що жодні шкідники не зможуть завдати шкоди кабелю.

В якості додаткової переваги неброньований кабель має гідрофобний наповнювач. Під час укладання та роботи в кабельній трубі цей наповнювач здатний захищати від вологи.

Які види оптоволоконних кабелів існують і чим вони відрізняються?

Монтаж оптоволокна в ґрунт

Монтаж кабелю в ґрунт не найпростіший і найшвидший процес. Але крім часу, кабель потребує ще додаткового захисту у вигляді броньованого дроту.

Оптоволокно прокладають у землю за допомогою спеціального пристрою (кабелеукладача), а також виключно при температурі повітря менше ніж -10 градусів Цельсія. Крім того, під час прокладки кабель обов'язково потрібно розігріти до певної температури.

Щодо технічних характеристик, то кабель може мати додаткове герметичне волокно, яке захищає від підвищеної вологи в грунті.

Підвісний монтаж

Оптоволоконний кабель прокладають на стовпах ліній зв'язку, відстань між якими не більше тисячі метрів. Сам кабель складається з силового елемента, який є серцевиною, звичайного силового елемента, оптоволокна та ізоляції. Завдяки технічним характеристикам кабель здатний витримати різні погодні умови та навантаження.

Підвісний монтаж з тросом

Оптоволокно з тросом є самонесучим кабелем, і також призначене для монтажу в повітрі. Деякі види мають навіть захист від грози. Але такий кабель можна прокладати на опорах з відстанню не більше ніж 70 метрів.

Підводний монтаж оптоволокна

Оптоволокно для прокладання у воді має набагато більший захист, ніж інший вид кабелю. Пов'язано це із нестандартним місцем прокладки. Дана оптоволоконна продукція має броню, яка безпосередньо залежить від глибини прокладки, а також конкретних особливостей водойми.

Якщо у вас ще залишилися питання щодо оптоволоконної кабельної продукції, то фахівці DEPS завжди раді допомогти. Також у каталозі компанії можна купити оптоволоконний кабель.

Надрукувати
мітки:
коментарів