Поділитись:

Письменницю з Луцька відзначили на європейському фестивалі наукової фантастики

Четвер, 10 листопада 2016, 10:17
Письменницю з Луцька відзначили на європейському фестивалі наукової фантастики

Письменниця Оресту Осійчук (літературний псевдонімОршуля Фариняк) стала лауреатом Загальноєвропейського фестивалю наукової фантастики "Єврокон".

Фестиваль тривав у Барселоні з 4 до 6 листопада, – йдеться на порталі "Зоряна Фортеця".

Оршулю Фариняк, авторка фентезійних книжок для підлітків "Айхо, або Подорож до початку" і "Айхо, або Полювання на шпигуна", відзначили у номінації "Найкращий дебют".

Як повідомляє Читомо, найголовніша ознака усіх "Євроконів" – гості і відвідувачі зі всієї Європи.

Перший загальноєвропейський фестиваль відбувся 1972 року у місті Трієст, Італія. Тоді ж була створена організація, яка керує проведенням "Євроконів" – Європейське Співтовариство Наукової Фантастики (European Science Fiction Society). Первісно "Єврокони" проходили раз на два роки, з 1982-го – кожен рік. Європейський фестиваль зазвичай приєднується до національного конвенту любителів фантастики, або, за відсутністю національного, до найбільшого фестивалю чи форуму відповідного напрямку.

Кожного року фестиваль приймає інше місто у іншій країні. Порядок визначення місця проведення дещо схожий на процедуру відбору хазяїна олімпійських ігор: команди організаторів подають на розгляд проекти (місто, місце, потенційні гості, напрямки програми), після чого загальним голосуванням обирається найкращий проект. На кожному "Євроконі" голосують за місце проведення фестивалю через рік.

Кожен рік "Єврокон" збирає кількох видатних письменників, художників і промоутерів фантастики, які отримують статус почесних гостей фестивалю, і навколо спілкування з якими формується значна частина програми. Кожна країна, яка представлена у ESFS, має право подати до керівної ради список претендентів на премії "Єврокон". Порядок вручення премій, кількість і типи номінацій неодноразово змінювалися. За чинним статутом премії "Єврокону" розподіляються на кілька груп, в межах кожної групи існують декілька номінацій.

Довідка:

Ореста Осійчук народилася 1 червня 1982 року в смт Журавне Жидачівського району, Львівської області. Дитинство та юність майбутня письменниця провела у містечку Стара Вижівка на Волині. У 1999 році закінчила Старовижівську загальноосвітню школу. 2005 року здобула вищу освіту на юридичному факультеті Волинського державного університету імені Лесі Українки. Захистила дипломну роботу на тему "Правовий статус подружжя". Мешкає у Луцьку з 2008 року. Оршуля Фариняк – володарка І-ї премії літературного конкурсу "Коронація слова 2013" в номінації "Прозові твори для дітей" за роман-фентезі "Айхо".

Надрукувати
мітки:
коментарів