Поділитись:

На Волині підбили підсумки виборчого процесу 2015 року

Середа, 09 листопада 2016, 20:24
На Волині підбили підсумки виборчого процесу 2015 року

У Луцьку відбулось публічне обговорення стану розслідування та притягнення до відповідальності за злочини проти виборчих прав громадян, вчинених протягом виборчого процесу на місцевих виборах 2015 р.

Захід відбувся у вівторок, 8 листопада, за ініціативи громадянської мережі "ОПОРА".

"До правоохоронних органів під час проведення місцевих виборів у 2015 році надійшло 155 заява та повідомлення про правопорушення та інші події пов'язані з виборчим процесом на чергових місцевих виборах 2015 року, які зареєстровані в Єдиному обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події. При цьому лише в день виборів зареєстровано 45, або 34,6% повідомлень, після 26 жовтня – 19 повідомлень, з 11 по 23 листопада – 6. З них 142 розглянуто у порядку передбаченому Законом України "Про звернення громадян" та по 4 матеріалах складено протокол про адміністративне правопорушення", – розповіла експерт Громадянської мережі ОПОРА, юрист Ольга Коцюруба.

Як повідомила Ольга Коцюруба, за заявами та повідомленнями розпочато 7 кримінальних проваджень, приєднано до ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань ) 2. За видами порушень було зафіксовані повідомлення: 16 – про порушення проведення агітації у вигляді зборів, віче, конференцій; про порушення порядку ведення агітації – 52, зокрема 16 у день виборів; 9 – про випадки агітації з елементами "чорного піару"; 5 – про випадки непрямого підкупу виборців; 5 – про випадки пошкоджень агітаційних матеріалів; 1 – про нанесення тілесних ушкоджень; 44 – про випадки порушень у роботі територіальних виборчих комісій, зокрема 25 у день голосування; 3 – про випадки друкарських помилок у бюлетенях; 12 – про випадки порушення процедури голосування, в тому числі 3 про фотографування бюлетенів, 3 про винесення бюлетенів, 2 про пошкодження бюлетенів; 1 – про самогубство голови комісії; 6 – про інші порушення.

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Волинській області Катерина Шарпата нагадала основні види порушень, які були зафіксовані спостерігачами громадянської мережі ОПОРА під час виборчого процесу на чергових місцевих виборах 2015 р.

"Фактично на кожних виборах спостерігачі ОПОРИ фіксують одні і ті ж самі порушення. Ми усі їх класифікували за суб'єктами: хто здійснював ці порушення чи проти кого були здійснені відповідні порушення", – розповіла Катерина Шарпата.

Зокрема, експерт наголосила, що з-поміж порушень, вчинених виборчими комісіями під час виборчого процесу 2015 р. спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано недотримання термінів: формування сільських та селищних ТВК, проведення перших засідань та оприлюднення інформації. Що стосується політичних партій, кандидатів та працівників виборчих штабів, то тут фіксувались: порушення термінів проведення передвиборчої агітації та розміщення агітаційної продукції у заборонених законом місцях.

"Не обійшлось на місцевих виборах 2015 р. без порушень, вчинених проти спостерігачів та журналістів. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ повідомляли у заявах до правоохоронних органів про недопуск на засідання виборчих комісій, перешкоджання потраплянню на партійні збори партій з висунення кандидатів на вибори, а також про заборону здійснювати фото- та відеозйомку на публічних заходах, пов'язаних із виборчим процесом", - розповіла координатор громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

До того ж Волинь належить до списку областей, де спостерігачі фіксують найбільше порушень виборчого законодавства.

Надрукувати
мітки:
коментарів