Поділитись:

Комісія не перевірятиме "Пролісок" за фактом продажу алкоголю

Вівторок, 08 листопада 2016, 11:16

Рішення щодо перевірки санаторію "Пролісок", у якому зафіксували факт незаконного продажу алкогольних напоїв без акцизних марок, так і не ухвалили.

Про це йшлося під час засідання тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Волинської області, – повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Члени комісії розглянули звернення Спілки воїнів АТО Волині та Волинської обласної організації української спілки ветеранів Афганістану з вимогою термінового вжити заходів щодо запобігання продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв на території санаторію матері та дитини "Пролісок" та розірвання договору в односторонньому порядку з директором санаторію Валентиною Касардою.

Нагадаємо: резонанс викликав факт продажу алкогольних напоїв без акцизних марок на території санаторію, про що повідомив під час сесії облради голова Волиньради Ігор Палиця. Після цього фіскали під час перевірки підтвердили факти продажу алкогольних настоянок без відповідних акцизних марок.

Попри те, що в проекті рішення не йшлося про звільнення директора санаторію, ті депутати та громадські активісти, які виступали проти позачергової перевірки закладу, говорили про загрози, які створить для санаторію звільнення з посади Валентини Касарди. Зокрема, застерігали, що санаторій можуть розвалити і згодом приватизувати.

Під час засідання зачитали також інше звернення від громадських організацій, які виступають на підтримку директора "Проліску". Голова Волинської обласної спілки ветеранів АТО Вадим Ваврищук (один з ініціаторів звернення) повідомив про звернення, яке підтримали представники 29 громадських організацій, що представляють волонтерські та ветеранські спілки. У зверненні йдеться про те, що звинувачення щодо директорки закладу безпідставні, надумані та необґрунтовані. Зі слів авторів звернення, санаторій матері і дитини "Пролісок" на чолі з директором Валентиною Касардою приймає поранених майданівців та учасників АТО на оздоровлення з перших днів Революції Гідності. Волонтери, громадські організації та благодійні фонди скерували в санаторій на лікування та реабілітацію понад 300 Героїв. Автори звернення просили "не використовувати учасників АТО в політичних іграх".

Голова комісії Вячеслав Рубльов звернув увагу на те, що серед підписантів звернення – ГО "Патріоти Ратнівщини", які мають певний стосунок до депутатів, що представляють фонд "Патріоти Волині". Голова Володимир-Волинської районної організації ветеранів АТО Юрій Степанюк, який висловився на підтримку директора санаторію, розповів, що під час обговорення питання у соцмережах багато людей обурювалися тим, що організації атовців "йдуть на поводу в політиків". На запитання про те, чи боєць особисто відпочивав в санаторії "Пролісок", той відповів, що відпочивав у санаторії "Червона калина", розташованому поряд, але багато його знайомих учасників АТО були задоволені відпочинком у "Проліску".

Підтримав Валентину Касарду член комісії Святослав Кравчук, який зазначив, що читав обидва звернення і не побачив зауважень щодо роботи директора санаторію чи колективу. Єдиною претензією, мовляв, був факт торгівлі алкогольними напоями.

Член комісії Володимир Кучер вважає, що санаторії, які перебувають у власності облради, давно повинні бути приватизовані, адже ними повинні керувати господарі, а не начальники, які вирішують свої меркантильні інтереси та дозволяють продаж алкоголю на території санаторію. Якщо в санаторії керівництво продає алкоголь, наступним кроком, мовляв, може стати відкриття там будинку розпусти.

Вячеслав Рубльов наголосив, що проект рішення, який пропонують ухвалити, не містить оціночних суджень щодо керівника санаторію. В документі йдеться про проведення перевірки закладу. Він нагадав, що, відповідно до попередньої перевірки санаторію, яку здійснила ДФС, встановили низку порушень, а саме реалізацію алкогольних напоїв під виглядом медових настоянок без марок акцизного податку, не проведення розрахункових операцій через реєстратор, відсутність звітного чеку обліку товарів тощо. На його думку, потрібно додатково перевірити ці факти.

Костянтин Зінкевич теж не підтримав ідею перевірки санаторію. З його слів, торгівля подібними алкогольними напоями має системний характер на теренах Волині. Наприклад, під час ярмарку у Володимирі-Волинському продають алкогольні медові наливки. Отже, потрібні документи, які регулювали б цю торгівлю, адже порушень багато і вони системні. Він пропонував колегам стати ініціаторами узаконення торгівлі таким видом товарів.

Голова комісії Вячеслав Рубльов пообіцяв об'єктивно підходити до вирішення ситуації. Він нагадав, що депутати облради цього скликання мають нагоду оголошувати про подібні факти продажу алкоголю і податківці повинні якнайшвидше реагувати на такі депутатські запити.

Член комісії Сергій Слабенко стверджував, що перевірка не встановить жодних нових порушень, а керівник санаторію діє на підставі статуту закладу та контракту, що дозволяє продаж будь-яких напоїв, адже це, мовляв, дозволяє поповнювати бюджет санаторію.

Водночас член комісії Олександр Омельчук відзначив, що санаторій матері та дитини повинен мати функцію лікування, а не споювання. Також він звернув увагу на те, що санаторій керівник надавала в оренду політичним партіям під час виборчої кампанії за значно нижчою ціною, ніж релігійним організаціям.

Надуманими назвала звинувачення на адресу директора санаторію депутат облради Людмила Кирда. Вона зазначила, що особа, винна у продажі алкоголю на території санаторію, вже визначена та буде покарана відповідно до законодавства. Сьогодні ж, на її думку, піднімають питання перевірки для того, "щоб розвалити санаторій та передати його в приватну власність". Валентина Касарда переконувала, що перевірка "поховає санаторій". Вона розповіла, що "все життя та здоров'я поклала на санаторій" і не знала, що доживе "до такої розборки". З її слів, збурення колективу призведе до витоку кадрів і "санаторій посиплеться".

Для того, щоб не виникало інсинуацій щодо санаторіїв, Вячеслав Рубльов пропонував перевірити усі санаторії, які підпорядковуються обласній раді. Пропонувалося рекомендувати робочій групі, створеній розпорядженням голови облради, здійснити виїзну перевірку санаторію, а інформацію про цю перевірку надати голові облради ти членам тимчасової комісії. Водночас він запевнив, що доки обласну раду очолює Ігор Палиця, жоден комунальний заклад не буде приватизований.

Втім, проект рішення про перевірку "Проліску" не здобув підтримку більшості членів комісії. Не підтримали його представник БПП "Солідарність" Володимир Дейна, "Самопомочі" Костянтин Зінкевич, ВО "Батьківщина" Сергій Слабенко та "Свободи" Юрій Поліщук.

Альтернативний проект рішення пропонував Сергій Слабенко. Він пропонував рекомендувати голові облради внести зміни до документів щодо заборони реалізації алкоголю на комунальних підприємствах та надати відповідь по суті щодо того, хто здійснював продаж алкогольних напоїв. Але цю пропозицію члени комісії також не підтримали.

Таким чином, члени комісії після тривалої запеклої дискусії не спромоглися ухвалити жодного рішення щодо санаторію матері та дитини, де незаконно продавали алкоголь.

Надрукувати
мітки:
коментарів