В Україні науковців змусять заповнювати інтелектуальні декларації

Вівторок, 08 листопада 2016, 08:52

Обов'язковою вимогою для здобувачів наукових ступенів буде заповнення інтелектуальних декларацій.

Про це повідомив керівник секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Сергій Храпатий, – пише ZN.UA.

"Згідно із законом саме НАЗЯВО прописуватиме вимоги та відповідні критерії до дисертаційних робіт, здобувачів наукових ступенів, їх наукових керівників і наукових консультантів, опонентів, а також до експертів галузевих експертних рад, процесу акредитації та освітніх програм, що акредитуються. Впевнений, що серед інших вимог (а, можливо, й основною вимогою) до здобувачів, експертів тощо, обов'язково буде вимога щодо існування у них того, що можна умовно назвати і-декларація", – повідомив керівник секретаріату Нацагентства.

Храпатий наголосив, що "псевдонауковці", які не будуть відповідати встановленим вимогам, лишаться обабіч всіх процесів у вищій освіті. Окрім того, він зазначив, що вже існує низка відповідних електронних ресурсів (Research Gate, Scopus, Google Scholar, Національний репозитарій, після його створення) і витрачати ресурси на створення нових недоцільно.

"Тому НАЗЯВО не повинно шукати матеріальні (багатомільйонні) ресурси на запровадження цього вкрай необхідного механізму, а вже у найближчі місяці розробити та подати на затвердження до Уряду відповідні вимоги", – повідомив Храпатий.