Поділитись:

Ядерна безпека на Запорізькій АЕС порушена: Зеленський зробив термінове звернення

П'ятниця, 04 березня 2022, 04:50
Ядерна безпека на Запорізькій АЕС порушена: Зеленський зробив термінове звернення

Війська РФ пошкодили блок Запорізької АЕС. Енергоатом попередив про трагічні наслідки, а Зеленський терміново звернувся до Європи. 

Про це інформує Суспільне. 

Державне підприємство «Енергоатом» повідомляє про пошкодження першого енергоблоку Запорізької АЕС наслідок обстрілу російських військ. Держпідприємство попереджає міжнародну спільноту, що обстріл АЕС може призвести до трагічних наслідків для усього світу.

Про це Енергоатом повідомив у своєму Telegram-каналі.

«Обстріли з важкої зброї енергоблоків ЗАЕС, що відбуваються прямо зараз, це суворе порушення ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу», — йдеться у заяві держпідприємства.

Наразі вогнеборці не можуть загасити пожежу на АЕС, яка виникла внаслідок обстрілів. Повідомляється, що на цей час вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст, зокрема Ростова-на-Дону та Краснодара.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обстріли Запорізької АЕС можуть спричинити вибух, який буде у 10 разів більший за Чорнобиль.

«Російська армія з усіх боків обстрілює Запорізьку АЕС, найбільшу АЕС у Європі. Пожежа вже спалахнула. Якщо вона вибухне, то буде в 10 разів більший за Чорнобиль! Росіяни повинні негайно припинити вогонь, допустити пожежників, створити зону безпеки», — написав Кулеба у Twitter.

Нагадаємо, в ніч на 4 березня міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що у результаті обстрілів на Запорізькій АЕС спалахнула пожежа.

У ДСНС повідомили, що станом на 02:26 4 березня третій енергоблок Запорізької АЕС відключено від єдиної енергосистеми, працює тільки 4-й блок. Уточнюється, що загоряння внаслідок обстрілів російських військ виникло за територією АЕС, в учбово-тренувальному корпусі.

«Протипожежний стан на АЕС в нормі. Поки йде бій підрозділи ДСНС не допустили до гасіння. Рятувальники перебувають у готовності», — зазначили у відомстві.

Президент України Володимир Зеленський зробив термінове звернення до лідерів європейських країн та світу. Він наголосив, що російські танки, обладнані тепловізорами, цілеспрямовано стріляють в атомні енергоблоки. 

«Звертаюся до всіх людей, які знають слово «Чорнобиль». Нагадую, що це була глобальна катастрофа, з її наслідками боролися сотні тисяч людей.Евакуювали десятки тисяч людей. Осія хоче це повторити і вже повторює, тільки це буде у шість разів більше. Європейці, прокиньтесь, будь ласка. Говоріть своїм політикам, що європейці обстрілюють найбільшу атомну станцію в Україні. Запорізьку атомну станцію в місті Енергодар. Ми зв'язалися з усіма лідерами – Шольцом, Байденом, Джонсоном та іншими. Бо жодна держава, крім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки. Це вперше в історії людства держава-терорист вдалася до ядерного терору. Російські терористи загрожували засипати світ ядерним попелом. Тепер це не загроза, а реальність», – сказав Зеленський. 

Він наголосив, що українські військові роблять усе, щоб не дати Росії нанести шкоду АЕС чи замінувати її. Нагадав європейським лідерам, що в Україні 15 атомних електростанцій, і якщо станеться вибух, це зачепить усю Європу і увесь світ. Доведеться евакуювати не тільки Україну, але цілий континент. 

Він попросив Європу відреагувати та втрутитися в ситуацію. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів