Поділитись:

Що відбувається із дикими та домашніми тваринами в містах, які бомбить РФ

Середа, 02 березня 2022, 06:39
Що відбувається із дикими та домашніми тваринами в містах, які бомбить РФ

Рятуючись від обстрілів в укриттях, українці не забувають про домашніх улюбленців.

«Суспільне» поспілкувалося із Олександром Тодорчуком – засновником Гуманістичного руху за права тварин UAnimals і дізналося, як війна впливає на тварин, та як під час неї подбати про свого улюбленця.

Дикі та домашні тварини

На сьогодні точно не відомо, скільки тварин стали жертвами війни, розповів Суспільному Олександр Тодорчук. За його словами, тварини гинуть в притулках, у першу чергу старенькі, їхні серця не витримують звуків вибухів.

«У цьому пеклі опинилася будь-яка істота в Україні. Якщо казати про жертви, то, на жаль, у нас консолідованої інформації немає. Відомо, що снаряд потрапив у Фельдманский Екопарк і вбив кількох тварин. У Гостомельському притулку від вибуху снаряда загинуло 5-7 тварин», – каже Тодорчук.

Розстріляними разом із своїм господарем знайшли вівчарок на одній із українських доріг. Чоловік вивозив собак у безпечне місце, проте російські війська їх вбили прямо на дорозі. Господар і два собаки загинули, один вижив.

«Сидить поряд із останками власника і не розуміє що сталось. Не розуміє, чому чужі люди позбавили його улюбленої людини, дому, сім'ї. Не розуміє, проте вірно сидить і чекає, що його господар прокинеться…», – написали зоозахисники на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами Олександра Тодорчука, паралельно гинуть і безпритульні та дикі тварини: «Через війну сильно страждає флора і фауна України. Види у дикій природі від того теж страждають і гинуть, бо росіяни завдають ударів не по військовим об'єктам, а по абсолютно різним місцям».

Одразу після початку вторгнення Росії в Україну, з UAnimals на зв’язок вийшла 1-ї штурмова рота ДУК «Правий сектор». Військові хотіли вберегти вовка Вульфа, який жив з ними, бо під час боїв тварина могла постраждати. Для Вульфа знайшли новий дім у реабілітаційному центрі в Дніпрі, де у його вже навіть з’явилася подружка.

Як захистити свого улюбленця в умовах війни

У першу чергу, зазначає Тодорчук, тварин не можна залишати самих вдома, їх потрібно забирати з собою у бомбосховище. Наприклад, у підземку метрополітену тварин пускають без проблем. І не лише в метро. Тодорчук зазначає, нині фактично всі сусідні країни, у які люди намагаються виїхати, підтвердили, що пускають тварин без всіх належних документів, тому їх можна брати з собою.

Однією з порад захисту тварини є запас корму та води.

«Купіть корм, наберіть води, тому що зоомагазини насправді найпершими перестають працювати. Якщо продуктові ще працюють, намагаються     забезпечувати людей їжею, то в зоомагазинах такого не буде», – каже Тодорчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів