Активісти вимагають передачі прав на видобуток бурштину місцевим громадам (фото, відео)

Понеділок, 07 листопада 2016, 10:16

Житомирські активісти вимагають у влади передати повноваження з видобутку бурштину на місцевий рівень.

Про це йшлося під час міжрегіонального форуму, – повідомляє Багнет.

На заході були присутні громадські активісти з Волинської та Рівненської областей, в яких теж активно видобувають бурштин. За підсумками форуму, було оголошено про створення громадського руху "Наш бурштин", яке буде домагатися посилення повноважень місцевої громади.

Лідером руху став активіст з Житомира Андрій Носов. Він заявив, що проблема незаконного видобутку бурштину – одна з найбільш актуальних проблем українського Полісся.

"Коли буде чіткий, зрозумілий і прозорий договірний механізм поділу коштів від видобутку бурштину, ми зможемо говорити про збільшення відповідальності за незаконний видобуток. Якщо ми цього не зробимо, то будемо і далі витрачати свої ресурси, вбивати екологію, експортувати сировину і годувати цілу обробну галузь в Польщі. Тому ми будемо залучати до нашого руху всіх небайдужих, усіх патріотів України: активістів, підприємців, місцевих жителів, депутатів усіх рівнів, щоб нас почули, як в Уряді, так і у Верховній Раді ", – підкреслив глава руху.

Активіст громадської організації "Патріоти України" Юрій Заболотний заявив, що в Україні необхідно вибудовувати нову державну модель, яка дозволить бурштиновим регіонам створити щось на зразок емірату.

"Такі регіони, як Волинь, як Житомир і Рівне можуть жити, як Арабські Емірати. Коли їдеш по поганих сільських дорогах і бачиш, як ведеться нелегальний видобуток, розумієш, що дані кошти могли б бути спрямовані в місцевий бюджет для потреб місцевого населення, тих же селян", – підкреслив активіст.

Таку точку зору підтримали голова благодійного фонду "Сім'я" Олена Хачатрян та активіст громадської організації "Новий Житомир" Наталія Мельничук.

Учасники зустрічі незабаром представлять зміни в законодавство для передачі повноважень у сфері видобутку бурштину в регіони України.