Поділитись:

Росія несе відповідальність за цю війну: що про Україну сказали у НАТО

Субота, 26 лютого 2022, 05:06
Росія несе відповідальність за цю війну: що про Україну сказали у НАТО

«Росія несе всю відповідальність за цей конфлікт. Вона відкинула шлях дипломатії та діалогу, який неодноразово пропонувався їй НАТО та його державами-членами. Вона докорінно порушила міжнародне право, включаючи Статут ООН» – заява глав держав та урядів НАТО про напад Росії на Україну.

Про це ідеться на фейсбук-сторінці Генштабу ЗСУ. 

Допис подаємо без змін

«Ми зібралися сьогодні, щоб обговорити найтяжчу загрозу Євроатлантичній безпеці за останні десятиліття. Ми рішуче засуджуємо повномасштабне вторгнення Росії в Україну за сприяння Білорусі. Ми закликаємо Росію негайно припинити військовий напад, вивести всі свої війська з України та звернути з обраного нею шляху агресії. Це давно спланований, жорстокий, абсолютно неспровокований та невиправданий напад на Україну – незалежну, мирну та демократичну країну. Ми шкодуємо про трагічну загибель людей, величезні людські страждання та руйнування, викликані діями Росії. Фундамент світу на європейському континенті, по суті, зруйнований. Світ притягне Росію, а також Білорусь до відповідальності за їхні дії. Ми закликаємо всі держави беззастережно засудити цей безсовісний напад. Ніхто не повинен бути обдурений потоком брехні з боку Росії.

Росія несе всю відповідальність за цей конфлікт. Вона відкинула шлях дипломатії та діалогу, який неодноразово пропонувався їй НАТО та його державами-членами. Вона докорінно порушила міжнародне право, включаючи Статут ООН. Дії Росії також є грубою відмовою від принципів, закріплених у Основному акті Росія-НАТО. Саме Росія відійшла від своїх зобов'язань у рамках цього акту. Рішення президента Путіна напасти на Україну - жахлива стратегічна помилка, яка дуже дорого обійдеться Росії в наступні роки як з економічної, так і політичної точки зору. Проти Росії вже запроваджено масштабні та безпрецедентні санкції. НАТО продовжить тісну координацію з відповідними заінтересованими сторонами та іншими міжнародними організаціями, включно з ЄС. Сьогодні на запрошення Генерального секретаря до нас приєдналися Фінляндія, Швеція та Європейський Союз.

Ми заявляємо про свою повну солідарність із демократично обраними президентом, парламентом та урядом України, а також з мужнім народом України, який зараз захищає свою Батьківщину. Наші думки з усіма загиблими та пораненими, з особами, переміщеними внаслідок російської агресії, а також із їхніми сім'ями. НАТО залишається прихильним до всіх фундаментальних принципів, що лежать в основі європейської безпеки, включно з тим, що кожна країна має право вибирати способи забезпечення своєї безпеки. Ми продовжуватимемо надавати політичну та практичну підтримку Україні, яка продовжує захищатися, і закликаємо інших чинити так само. Ми підтверджуємо нашу рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з її територіальними водами. Ця принципова позиція залишиться незмінною.

Зважаючи на дії Росії, ми розглянемо всі необхідні наслідки для потенціалу стримування та оборони НАТО. Держави-члени НАТО провели консультації відповідно до статті 4 Вашингтонського договору. Ми будемо продовжувати вживати всіх необхідних заходів та рішень для забезпечення безпеки та оборони всіх держав-членів НАТО. Ми розгорнули додаткові оборонні сухопутні та військово-повітряні сили у східній частині Альянсу, а також морські сили та засоби у всьому регіоні НАТО. Ми активували плани оборони НАТО, щоб підготуватися до реагування в низці непередбачених ситуацій і забезпечити безпеку території Альянсу, у тому числі спираючись на наші сили реагування. Зараз ми здійснюємо додаткові оборонні розгортання сил у східній частині Альянсу. Ми здійснимо всі розгортання, необхідні для забезпечення потужного та переконливого стримування та оборони у всьому Альянсі в даний час і в майбутньому. Ці заходи мають превентивний, пропорційний і неескалаційний характер і залишатимуться такими.

Наша прихильність до статті 5 Вашингтонського договору залишається непорушною. Ми є єдиними у справі захисту та оборони всіх держав-членів НАТО. Свобода завжди переможе над гнобленням», – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів