Поділитись:

Чи варто використовувати різні дошки для різних продуктів?

Середа, 23 лютого 2022, 15:31
Чи варто використовувати різні дошки для різних продуктів?

Обробні дошки – обов'язковий кухонний інвентар. Вони захищають ваші ножі та зберігають ваш стіл. Але в них є ще одна функція, про яку часто забувають (або просто не знають): захищати їжу від перехресного забруднення.

Сире червоне м'ясо, птиця, морепродукти та яйця можуть містити бактерії, які можуть передаватися на інші продукти. Обробні дошки можуть бути сприятливим середовищем для цих бактерій (у деяких випадках навіть після того, як вони були вимиті). Якщо ви використовуєте ту саму обробну дошку для м'яса, овочів, хліба та сиру, може відбутися обмін бактеріями з м'ясних продуктів з усіма іншими. Це й називається перехресним забрудненням.

І якщо м'ясо ви після того обов'язково термічно обробите, що вб'є усі бактері. То ось бактерії, що потрапили зі м'яса на хліб або сир, цієї термічної обробки не проходитимуть. А значить, є великі шанси, що ви (або ще хтось) з'їсте, здавалося б, абсолютно чистий і нешкідливий бутерброд і заробите харчове отруєння. І навіть не здогадаєтесь, що вся справа в тому, що ви забули помити ножа або змінити обробну дошку.

Чи варто використовувати різні дошки для м'яса та інших продуктів?

Так, ви повинні використовувати одну обробну дошку для м'яса, птиці, морепродуктів та яєць, а іншу – для хліба, сирів та готових до вживання продуктів. Таким чином ви можете уникнути перехресного забруднення.

Використовуйте кольорове маркування для пластикових дощок

Навіть якщо ви готуєте тільки вдома, одним із найкращих джерел ідей для вас можуть (і повинні) бути професійні кухарі у ресторанах.

У деяких ресторанах для м'яса та інших продуктів використовуються пластикові (поліетиленові або поліпропіленові) дошки з кольоровим маркуванням. Наприклад, червоні дошки використовуються тільки для роботи з м'ясом, сині – з морепродуктами, жовті – з хлібом та сиром, зелені – з овочами та зеленню. Таким чином, кухарі не помиляються у використанні дощок навіть у найбільш завантажені роботою моменти. Природно, що це значно знижує ризик перехресного зараження.

Для чого пластикова дошка підійде найкраще?

В принципі, пластикові дошки взагалі краще підходять для роботи з м'ясом та морепродуктами.

По-перше – пластик не вбирає запахи та рідини, а значить дійсно добре підходить для таких продуктів, як м'ясо та риба.

По-друге – пластикові дошки набагато простіше мити та чистити, ніж дерев'яні. Можна використовувати різні миючі засоби, гарячу воду, навіть мити їх в посудомийній машині.

Так що завести у себе на кухні яскраво-яскраво-червону пластикову дошку тільки для роботи з м'ясом може виявитися чудовою ідеєю. Навіть якщо ви не збираєтеся використовувати колірний код дощок для інших продуктів.

Тим часом, багато професійних і домашніх кухарів віддають перевагу дерев'яним дошкам.

Якісні обробні дошки з дерева дорожчі за пластикові, але вони красиво виглядають, не так швидко покриваються порізами і менше зношують і туплять ваші ножі.

До речі, гарною ідеєю буде (раз ми вже відвели пластик під м'ясо), використовувати дерев'яну обробну дошку для усіх інших – не м'ясних продуктів. Тоді її основні переваги (краса, екологічність, довговічність) розкриються на максимум, а недоліки (складність догляду та підтримання в чистоті, здатність вбирати рідини) відійдуть на другий план.

Як доглядати дерев'яну кухонну дошку

Завжди чистіть дерев'яні дошки тільки вручну. Якщо ви помістите їх у посудомийну машину, ви ризикуєте зробити так, що дошку буде безнадійно зіпсовано. Тривала дія води та високої температури призведе до її деформації та розтріскування деревини.

Джерело - https://grandway.ua/catalog/nozhi-kuhonnye/kuhonnye-doski/

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 березня 2024
23 березня 2024
31 січня 2024
04 січня 2024
19 грудня 2023
17 грудня 2023
12 грудня 2023
24 листопада 2023
19 листопада 2023
17 листопада 2023