Поділитись:

Нові політичні рейтинги: кому українці стали більше довіряти

Середа, 16 лютого 2022, 15:43

Рейтинг Петра Порошенка зріс майже на 2% у порівнянні із груднем минулого року. А підтримка чинного президента України скоротилася на понад 1%.

Такі результати дослідження громадської думки опублікував Київський міжнародний інститут соціології.

Як вбачається з результатів, найбільшу підтримку продовжує мати Володимир Зеленський, за якого проголосували б 19,1% серед усіх респондентів і 25,1% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці – Петро Порошенко з показниками 16,6% серед усіх респондентів і 21,8% серед тих, хто визначився. Різниця в підтримці кандидатів – понад похибку, тобто формально Зеленський – на першому місці, а Порошенко – на другому. До трійки лідерів також входить Юлія Тимошенко, яку готові підтримати 8,9% і 11,8% виборців відповідно.

Далі йдуть Юрій Бойко (6,3% і 8,3%), Дмитро Разумков (5,5% і 7,2%), Євген Мураєв (4,9% і 6,5%), Ігор Смешко (4,6% і 6,1%), Володимир Гройсман (3,6% і 4,8%), Олег Ляшко (3% і 3,9%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Порівняно з груднем 2021 року лише у випадку Юрія Бойка простежується статистично значуще (понад похибку) зростання рейтингу. У всіх інших випадках різниця в рейтингу – у межах похибки. Крім цього, доцільно звернути увагу на скорочення розриву між Зеленським і Порошенком – якщо в грудні різниця становилася 7,4% (серед тих, хто визначився з вибором), то зараз різниця – 3,3%.

 

Щодо рейтингів політичних партій, то найбільшу підтримку має «Європейська солідарність», а «Слуга народу» – на другому місці.

Станом на 5-13 лютого відносно найбільшу підтримку має партія «Європейська солідарність», яку підтримали б 15,5% серед усіх респондентів і 22,9% серед тих, хто збирається голосувати. На другому місці – «Слуга народу», за яку проголосували б 11,1% серед усіх респондентів і 16,4% серед тих, хто визначився з вибором. Різниця між партіями – понад похибку, тобто формально «ЄС» перебуває на першому місці, «Слуга народу» – на другому.

Третє місце ділять партії «Батьківщина» (відповідно, 7,8% і 11,5%) та «ОПЗЖ» (6,8% і 10,1%). Крім цього, понад 5% мають партії «Наші» (4,2% і 6,2%), «Розумна політика» (3,9% і 5,8%) і «Сила і честь» (3,5% і 5,1%). Інші партії мають нижчу підтримку.

У порівнянні з груднем 2021 року у випадку практично всіх партій різниця в рейтингу – у межах похибки, тобто статистично значущих змін не було. Лише у випадку партій «Сила і честь» та «Голос» має місце деяке зниження рейтингу. Водночас якщо в грудні 2021 року різниця між «ЄС» і «Слугою народу» була в межах статистичної похибки (тобто формально партії ділили перше місце), то зараз «ЄС» має «чисте» перше місце, а «Слуга народу» – друге місце.

 

Нагадаємо, що за даними опитування Центру Разумкова, за цю політсилу готові віддати голоси 17,5% усіх опитаних або 25,2% тих, хто має намір взяти участь у виборах та визначився із вибором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів