Поділитись:

У NASA показали невеличке «селфі» космічного телескопа «Джеймс Вебб» (фото)

Неділя, 13 лютого 2022, 05:22
У NASA показали невеличке «селфі» космічного телескопа «Джеймс Вебб» (фото)

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) показало перші зображення, які надіслав найпотужніший у світі космічний телескоп James Webb. У процесі налаштування дзеркал апарату там провели пробну «фотосесію».

Про це повідомили у NASA, пише Hromadske.ua.

Зараз телескоп наближається до завершення першого етапу багатомісячного процесу з налаштування основного дзеркала апарату за допомогою NIRCam – інфрачервоної камери з десятьма детекторами, яку використовують для вирівнювання 18 сегментів дзеркала.

Науковцям треба було підтвердити, що NIRCam готова збирати світло від небесних об'єктів, а потім ідентифікувати світло від однієї зірки в кожному з 18 сегментів головного дзеркала.

 

У NASA показали невеличке «селфі» космічного телескопа «Джеймс Вебб» (фото)

У результаті вчені отримали «мозаїку зображень» із 18 випадково організованих точок зоряного світла. Ці дані використають для вирівнювання та фокусування телескопа, щоб вже цього літа телескоп зміг показати чіткі зображення космічних просторів. Протягом наступного місяця команда поступово коригуватиме сегменти дзеркала, поки всі 18 зображень не стануть одним цілим.

«Вся команда Вебба в захваті від того, наскільки добре просуваються перші кроки зі зйомки та налаштування телескопа. Ми були такі щасливі бачити, що світло потрапляє до NIRCam», – сказала професорка астрономії університету Арізони Марсія Ріке.

Під час процесу захоплення зображення, яке розпочалося 2 лютого, телескоп направляли на 156 точок, де, як передбачалося, могла розташовуватися зірка. Апарат зробив 1 560 зображень на 54 гігабайти необроблених даних, які потім «зшили» у велику мозаїку. Зображення, які показує NASA, є лише центральною частиною цієї великої мозаїки з більш ніж 2 мільярдами пікселів.

 

У NASA показали невеличке «селфі» космічного телескопа «Джеймс Вебб» (фото)

Окрім того, у NASA опублікували невеличке «селфі» телескопа «Джеймс Вебб». Його створили за допомогою спеціалізованої лінзи всередині NIRCam. Ця конфігурація не використовується під час наукової роботи, а лише в інженерних цілях та для вирівнювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів