Науковці виявили симптоми ГРВІ ​​у динозавра, який жив 150 мільйонів років тому

Субота, 12 лютого 2022, 03:41

Науковці завдяки дослідженню скам'янілостей динозавра, який жив 150 мільйонів років тому, виявили в нього ознаки гострої респіраторної інфекції. Стверджують, що він страждав від кашлю, чхання та лихоманки.

Дослідження опублікували у Scientific Reports. Про це повідомляє The Guardian, пише Hromadske.ua/

Палеонтологи зробили це відкриття, коли досліджували кістки шиї диплококового динозавра, який жив у пізньому юрському періоді 150 мільйонів років тому. Рештки динозавра знайшли 30 років тому у штаті Монтана.

Палеонтолог Кері Вудрафф під час огляду останків динозавра, на ім'я Доллі, помітив дивні нарости на кістках шиї. Раніше він не бачив нічого подібного, тому звернувся по допомогу в соцмережах.

Інші вчені швидко доєдналися до дослідження та заявили, що ці утворення дуже схожі на нарости у сучасних птахів, які постраждали від ГРВІ. Детальні дослідження за допомогою приладів комп’ютерної томографії підтвердили, що Доллі страждала від ГРВІ.

Незвичайні нарости виявили в ділянках, прикріплених до повітряних мішків, що були частиною дихальної системи динозавра. Аномалії могли виникнути у відповідь на аспергільоз, який спричиняється вдиханням спор цвілі.

Загалом науковці мало знають про хвороби, які докучали динозаврам. І це вперше вдалося знайти докази ГРВІ у них. Отримані результати допоможуть зрозуміти, як такі хвороби впливали на динозаврів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: