Поділитись:

Страждання, зрада і спасіння: про що говорять символи на волинських іконах (фото)

Автор: Міла Роспопа |
Неділя, 13 лютого 2022, 08:30

Музей волинської ікони у Луцьку – це не просто святі з їх позолоченими німбами, написані в різний час, і по-різному збережені. Стільки історій великих і маленьких, біблійних і не дуже розповідають дрібні деталі, на які ми часто не звертаємо увагу. 

Журналісти сайту луцьких новин «Конкурент» одного разу спрямували свій об'єктив на ці деталі. Ми підготували для вас коротку серію публікацій про дивне і незвичне у, здавалося б, звичайному собі луцькому музеї. Пізнавальну екскурсію для нас провела наукова співробітниця музею Світлана Василевська

У другому матеріалі циклу ми розкажемо вам про символічний зміст деяких ікон. 

Перший матеріал можна почитати за посиланням: Дивні леви та химерні змії: як бачили світ волинські іконописці сотні років тому (фото)

Чому з Ісуса росте виноград

Євхаристія – відпущення гріхів через причащання «тілом» і «кров'ю» Господніми – одне з головних таїнств християнства. У самій ідеї причастя закладений символічний зміст, адже за тіло Господа ми приймаємо хліб, а за кров Його – вино. Саме тому розглядати ікону Христос - виноградна лоза, написану 1747 року, неймовірно цікаво. На ній зображено Ісуса Христа, з рани на тілі якого росте гілка винограду. І вже зі спілих грон він вичавлює сік у чашу, яку тримає янгол. 

Таким чином через свої страждання і проливання своєї крові Христос дарує відпущення гріхів усім своїм послідовникам, які приймають його істину і відпивають із чаші. 

 

 

 

Страждання, кров і півень

Тема страждання Ісуса заради спокути гріхів людства також доволі популярна в іконописців. Вони зображають муки Сина Божого не просто численними ранами на тілі чи виразом неймовірного болю на обличчі. Часто на іконах майстрів можна виявити на перший погляд непомітні деталі, наповнені глибоким сенсом. Як от на іконі «Христос у потирі». Тут центральним образом є чаша, в якій стоїть Спаситель. Із чаші виливається кров Ісуса – знову ж, символ його страждань для спасіння людства. Натомість навколо ніби для декорації лежать символічні предмети – знаряддя, якими катували Христа, мотузка, якою його тіло прив'язали до хреста, молоток і цвяхи. Тут також півень – відсилання до історії апостола Петра, який зрікся свого вчителя тричі до того, як проспівав півень. 

Однак, погляд Ісуса звернений не на ці деталі. Його руки простягнуті догори, а сам він дивиться на глядача з цілком спокійним виразом обличчя. Бо він знає, за що іде на муки. 

 

 

 

 

 

Коронування Марії

Ікона із зображенням Діви Марії і новозаповітної трійці – доволі рідкісний сюжет. На ній Бог Отець, Бог Син і Бог Святий Дух увінчують короною прикрашену квітами голову матері Ісуса Христа. Червоні квіти – символ страстей і мук її сина, а білі – символ чистоти і цноти. Корона на цій іконі більше нагадує мітру – головний убір священиків за особливі заслуги перед церквою. 

Сама Богородиця стоїть на півмісяці, який символізує старозаповітний Ноїв ковчег – корабель спасіння людства. 

 

 

 

 

 

А ви помічали такі деталі на іконах? Чекайте наступних публікацій незабаром. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів