Поділитись:

Зустріч Зеленського та Макрона: про що говорили

Вівторок, 08 лютого 2022, 16:12

У Києві відбулася зустріч президента Франції Емманюеля Макрона та президента України Володимира Зеленського.

Зустріч президентів України та Франції тривала близько двох годин. Основною темою стало питання безпеки.

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном у вівторок обговорив мирний процес врегулювання на Донбасі.

«У нас спільне з президентом Франції бачення викликів задля безпеки для України та світу. Франція важлива для нашого регіону і всього ЄС. Це потужний крок підтримки нашої держави: Франція виділяє 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні», – заявив Зеленський.

Президент зазначив, що Макрон багато робить для України.

«Мирний процес був одним із ключових питань наших сьогоднішніх переговорів. Ми очікуємо, що найближчим часом, згідно з домовленостями, досягнутими під час Паризького саміту ще у грудні 2019 року, ми зможемо провести наступні переговори лідерів Нормандської четвірки. Важливий крок на цьому шляху – активізація діалогу на рівні політичних радників. Була дуже успішна одна зустріч, ми розраховуємо на другу зустріч найближчими днями. Розраховуємо, що зустріч 26 січня, яка була у 2022 році, та майбутні переговори вже у Берліні наблизять нас до проведення саміту Нормандії», – заявив Зеленський.

Своєю чергою, Макрон повідомив, що Франція і Німеччина віддані зусиллям посередництва, щоб «покласти край українському конфлікту».

Він розповів, що президент РФ Володимир Путін має намір «продовжити виконувати Мінські угоди», і Зеленський також підтвердив такі наміри.

Президент Франції не став заглиблюватися в деталі, але сказав, що «процес має просуватися незалежно від того тиску, який сьогодні є на кордонах України».

Макрон заявив, що готуються нові механізми гарантування безпеки, які потрібно реалізувати в найближчий місяць.

Напередодні Макрон зустрічався з президентом країни-агресорки, Росії – Володимиром Путіним.

Поза тим Франція виділить €1,2 млрд допомоги Україні для стабілізації економіки. Також Україна та Франція домовилися про постачання 130 локомотивів Alstom. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів