Поділитись:

Медзаклади Луцька перевіряють на прозорість звітності

Вівторок, 01 листопада 2016, 12:51

У Луцьку проводять дослідження, наскільки лікарні та благодійні фонди, які працюють на їх території, звітують про внески пацієнтів.

Багато хто ставить питання: "Куди ж ідуть кошти, які пацієнт платить у лікарняні каси?". Дуже часто такі питання небезпідставні, адже не всі благодійні фонди та лікарні прозоро ведуть свою господарську діяльність, – повідомляє громадська організація "Інститут аналітики та адвокації".

Так, у 2013-2014 роках ГО "Інститут аналітики та адвокації" провела ґрунтовне дослідження проблеми явища неформальних платежів у закладах охорони здоров'я України. Активісти з'ясували, що модель діяльності благодійних організацій на території закладів охорони здоров'я трансформувалась у корупційну технологію непрозорих схем у медичній галузі, яка працює на користь приватних інтересів "корупціонерів" та позбавлена реальної можливості виконувати поставлену мету – фінансування охорони здоров'я.

Відповідно до законодавства України, благодійний фонд може витрачати 20 % від надходжень на господарську діяльність, однак решту зібраних коштів, тобто 80 % спрямовувати на відповідну допомогу: підтримку лікувальних закладів. Однак виявляється, що це не завжди так.

Пацієнти ж, своєю чергою, не мають змоги відслідкувати, куди ж пішли їхні кошти, адже не завжди є звіти на інформаційних стендах у лікарнях, або ж на офіційних сайтах медустанов й БФ. Подекуди лучани просто не знають, де саме вони мають шукати ці звіти.

Задля прозорості роботи з благодійними фондами лікарні мають укладати договори. Так, у Луцьку відповідні документи підписали Луцька міська клінічна лікарня, Луцька міська дитяча поліклініка, Луцький клінічний пологовий будинок, Луцький ЦПМСД та Луцький ЦПМСД №2. Тож, в рамках програми "Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги" проводиться моніторинг щодо прозорості звітності цих медичних установ.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024