Поділитись:

Німеччина й надалі не планує надавати Україні озброєння – міністерка оборони ФРН

Понеділок, 07 лютого 2022, 02:48
Німеччина й надалі не планує надавати Україні озброєння – міністерка оборони ФРН

Німеччина й надалі не планує надавати Україні озброєння, але робить свій внесок у підвищення обороноздатності НАТО в Європі.

Про це заявила міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт в інтерв’ю виданням медіахолдингу Funke, пише Укрінформ.

«Ми повинні запобігти війні в центрі Європи, але не ставити при цьому під питання суверенітет, територіальну цілісність та свободу вибору блоків України. Це червоні лінії. Росія тут не має права вето», – цитує Ламбрехт WAZ.

Політик назвала суверенним право Києва подати заявку на членство в НАТО, але додала, що наразі це питання не стоїть на порядку денному Альянсу.

Глава МО повторила багаторічну позицію федерального уряду щодо ненадання зброї в «кризові райони». Відповідаючи на запитання щодо затягування Берліном процесу передачі Естонією Україні дев’яти 40-річних гаубиць зі старих запасів НДР, Ламбрехт зауважила, що це потребує схвалення федерального уряду, який наразі обговорює це питання.

«Гаубиці не є оборонною зброєю. Зрештою, ми повинні ухвалити дуже відповідальні рішення щодо цього», – підкреслила вона.

Глава Бундесверу прокоментувала рішення ФРН надати Україні 5 тисяч шоломів, яке викликало чимало обурення та жартів одночасно. Вона заявила, що це була швидка відповідь на запит української сторони. Згадала Ламбрехт і іншу допомогу Україні, зокрема те, що німецька сторона навчає українських воїнів, постачає шпиталям апарати штучної вентиляції легенів, медичне обладнання та вакцини, разом з Естонією споруджує абсолютно новий польовий госпіталь і роками лікує важкопоранених українських бійців у госпіталях Бундесверу.

«Наша робота – деескалація. Ми хочемо вирішити цей конфлікт мирним шляхом», – підкреслила вона.

Очільниця МО зазначила, що є ще багато способів працювати над деескалацією. При цьому Ламбрехт чітко заявила, що «Росія є агресором», що 100 тисяч російських солдатів на українському кордоні є явною загрозою і що будь-який подальший крок Кремля матиме дуже серйозні наслідки, додавши, що в питанні санкцій «усі варіанти на столі».

Німеччина, за словами Ламбрехт, є дуже надійним партнером і дуже добре виконує свої зобов’язання в НАТО. Зокрема, країна є центральним майданчиком для США, коли йдеться про нинішнє перекидання американських солдатів на східний фланг НАТО. Окрім того, Німеччина, яка єдина з країн ЄС має бойову групу в Литві, веде переговори про можливе посилення контингенту. Бундесвер також передислокує свої літаки Eurofighters до Румунії для повітряного спостереження.

«Кожен в НАТО може розраховувати на нас», – запевнила міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
18 квітня 2024
11 квітня 2024
09 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024