Поділитись:

«Патрульний» української Вікіпедії: інтерв'ю з лучанином Арсеном Гребенюком

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 02 лютого 2022, 09:00
«Патрульний» української Вікіпедії: інтерв'ю з лучанином Арсеном Гребенюком

Нещодавно україномовній Вікіпедії виповнилося 18 років. Рівно стільки часу минуло від дня, коли на сторінках найбільшої мережевої енциклопедії з'явилася перша стаття українською. Зараз українською доступні більше мільйона статей. Усі вони написані волонтерами, які готові витрачати свій час на те, що може зацікавити інших. 

Лучанин Арсен Гребенюк має дві роботи. Але, крім того, щодня вже 9 років поспіль він пише українську Вікіпедію. Спершу Арсен писав статті на теми, які були йому цікаві. Згодом, коли набрався досвіду, почав погоджувати чужі редагування. Він із тих, кого називають «патрульними» Вікіпедії. А ще Арсен відповідає за те, щоб світ знав про Луцьк правильно. 

Як влаштована Вікіпедія зсередини, та чому сотні українців витрачають на неї свій час, лучанин розповів у інтерв'ю для сайту луцьких новин «Конкурент»

Арсен Гребенюк за роботоюАрсен Гребенюк за роботою
 

— Арсене, як ти почав писати статті для Вікіпедії?

— Почав я писати Вікіпедію років дев'ять тому. Але почав з російської. В той час я зацікавився одним японським серіалом. Про нього не було статті. Я вирішив сам її написати, але статтю незабаром вилучили як таку, що не має значущості. Тоді я вирішив: піду писати українську Вікіпедію, де більше свободи. Ось тут я знайшов свою нішу.

— Про що ти пишеш?

— Моя освіта дає мені повне право писати про дуже багато речей. Я культуролог. Найбільш помітний, мабуть, мій внесок – це розписані сюжети різних художніх творів. Наприклад, нещодавно вийшов фільм «Не дивіться вгору»... Або ж «Чорний козак» чи класична «Кайдашева сім'я». Всі ці сюжети детально розписував саме я. Крім того, в мене є багато статей з філософії та інших тем, які мені просто цікаві. 

— Як це працює? Ти маєш якийсь особливий доступ до Вікі?

— Насправді, будь-хто може створювати або редагувати статті. Але якщо зареєструватися в Вікіпедії, як користувач, це дає свої переваги. Можна слідкувати за статтями, створювати свої пропозиції для спільноти. Люди, які завоювали певну довіру, можуть отримати статус «патрульних» – і матимуть право затверджувати і відхиляти зміни в статтях. Я шість років тому отримав статус «патрульного». 

— Це волонтерство?

— Так, справді, це волонтерство. За це ніхто не платить грошей. Хоча, за участь у різних тематичних заходах посилають сувеніри, які можуть бути навіть дуже цінними. Наприклад, перед Новим роком мені прислали шість книжок. 

За весь цей час, що я у Вікіпедії, я написав понад 350 статей, а редагував понад 8 тисяч статей. Редагуванням вважається як одна поправлена кома, так і повністю переписана стаття. 

Александрійський маяк. Ілюстрація Арсена до відповідної статті ВікіпедіїАлександрійський маяк. Ілюстрація Арсена до відповідної статті Вікіпедії
 

— Коли ти пишеш свою статтю, і хтось вносить в неї правки, що ти відчуваєш?

— В принципі, це нормально: якщо з'являються якісь відомості – статтю треба оновити. Таким чином у статей, по суті, нема авторства. Але, звичайно, є люди, які опікуються певною темою, і ті статті, які вони створили, їм завжди близькі і дорогоцінні. Якщо це дійсно конструктивний і важливий внесок, то як кожен хороший вікіпедист, я від цього тільки задоволення отримую. Але часом буває, просто вандали псують статтю. 

Власне, такі, як я, це і перевіряють. Хоча, вандалізму стається набагато більше, і не завжди за ним швидко встигають. Буває, вандалізм дуже непомітний. Одна виправлена цифра може стояти цілими роками, поки зацікавлена людина не обкладеться авторитетними джерелами, щоб перевірити і виправити цю інформацію. Але з таким дедалі активніше бореться спільнота Вікіпедії. 

До речі, зараз прийнято видавати новачкам у Вікіпедії наставників із досвідченіших користувачів. Тому попри все засилля фейків і вандалізму якісь енциклопедії в цілому зростає. І все частіше можна прочитати на російськомовних ресурсах, що українська Вікіпедія стає все краща, а порівняно з англійською вона менш ідеологічно заангажована.

— Чи є якісь спірні питання, які в такий спосіб вирішують?

— Особисто я займаюся темами, де немає суттєвих дилем. Але я часто буваю свідком, як користувачі влаштовують «війни» редагувань, сперечаються, з якого джерела доцільніше брати інформацію. Це рідкість у статтях з культури, і здебільшого таке трапляється у темах, що стосуються політики, історії. 

— Яка з правок у статтях, які ти створив, тебе найбільше обурила?

— В моїх статтях не відбувалося кардинальних правок. Але можу сказати про ті статті, які я суттєво редагував. От, наприклад, стаття про фільм «Кіборги» – про захисників Донецького аеропорту. У мене там була суперечка з одним із користувачів, наскільки детально потрібно розписувати сюжет. Він мені казав, що взагалі краще прибрати детальний опис – тільки синопсис від творців фільму поставити – і все. А я йому доводив, що правила приписують детально розписувати – це сприяє популярності фільму. І не треба боятися спойлити. Ну, і врешті, мене підтримали інші користувачі, і вирішили розгорнутий сюжет долучити. 

— Наскільки велика українська Вікіпедія, у порівнянні з Вікіпедіями інших мов?

— Зараз в українській Вікіпедії понад мільйон статей, і з-поміж Вікіпедій різними мовами українська, все ж, знаходиться на верху списку. 

— У своєму Фейсбуці ти писав про те, що цьогоріч твоя пропозиція логотипу для Вікі перемогла у конкурсі. Розкажи про це детальніше. 

— Цього тижня українській Вікіпедії виповнюється 18 років. І прийнято на кожну річницю заснування змінювати логотип на святковий. Цього року, як і в попередні роки, відбувався конкурс логотипів. Участь у ньому могли брати редактори Вікіпедії, які вже завоювали певну довіру. Насправді учасників цього року було тільки троє. Не знаю, чому так мало. Але конкуренція була дуже напружена. І в мене, і в суперника вийшла однакова кількість голосів «за», і я переміг тому, що в мене було менше голосів «проти». Це було змагання майже рівних. 

Той самий логотипТой самий логотип
 

— А чи існує взагалі українська спільнота вікіпедистів?

— Живі зібрання трапляються, але оскільки зараз карантин, ми працюємо і спілкуємося онлайн. Активних вікіпедистів, які принаймні протягом останнього місяця творили суттєві редагування, кілька сотень. Є табличка, яка оновлюється кожного місяця, про те, хто зробив найбільший внесок, чий внесок найбільше читали за минулий місяць. Це така форма змагань, і кожен вікіпедист хоче бути в першій десятці, чи хоча б у першій сотні. 

Я опікуюся статтями про Луцьк: власне про місто, про Луцький замок, Центральний парк, зоопарк, вулиці міста. Я редагував свого часу ці статті, додавав до них свої фото. І оскільки я люблю Луцьк, то мені подобається також доглядати за статтями про це місто. 

Фото луцьких підземель. Автор - Арсен ГребенюкФото луцьких підземель. Автор - Арсен Гребенюк
 

— Що, на твою думку, мало би входити у такий собі «стартовий набір» вікіпедиста? Потрібно бути підкованим у певних темах? Мати ілюстрації і таке інше?

— Головне, що вимагається – це дотримуватися правил Вікіпедії: писати грамотно, посилатися на авторитетні джерела. Я знаю школярів, які писали Вікіпедію, знаю професорів, які її редагують. Серед нас люди дуже різні. Ми не влаштовуємо випробування чи екзамени на вікіпедиста. Головне, щоб людина дотримувалася тих правил. А хто вона в житті – це вже не так важливо. Взагалі, більшість вікіпедистів анонімні. Ми підписуємося нікнеймами, і не знаємо, хто є хто. 

Проте Вікіпедія засвідчує, що люди все ж більше схильні разом створювати щось хороше, ніж руйнувати, попри те, які ми всі різні

— Чому писати Вікіпедію для тебе важливо?

— Я почав писати Вікіпедію тому, що в ній не було статей про те, що мені цікаво. Зокрема, коли я був студентом, то зацікавився творами відомого письменника Говарда Лавкрафта. І коли я подивився статтю про нього, то зрозумів, що якщо її детально не розпишу я – то, можливо, цього не зробить ніхто ще багато років. Тому вирішив зібрати всі сили і джерела, які тоді мав, і це виправити. 

Потім, вже набираючись досвіду і розуміючи, які джерела варто використовувати, я вловив, що мені це просто приносить задоволення, сприяє моєму розвитку. Якби я не писав Вікіпедію – то не захистив би свою дисертацію. Взагалі, писання Вікі і моя робота ідуть пліч-о-пліч. На одній роботі я викладач – у Волинському інституті післядипломної освіти, а на другій спеціаліст із видавничої діяльності у обласному науково-методичному центрі культури. Пишучи Вікіпедію, я читаю джерела і збагачуюся чимось для своєї роботи. І навпаки, на роботі дізнаюся якісь новини і додаю їх у Вікі. Наприклад, недавно мені трапилося розписати історію луцького фестивалю «Оберіг». Ми саме планували його проводити, і хоча фестиваль був скасований, тепер у Вікіпедії є класна стаття про нього. 

— Що ще про Луцьк ти писав і редагував?

— Кожен рік я оновлюю статтю про «Бандерштат» – описую, що на черговому Бандерштаті відбувалося. Звичайно, якби мене не існувало, цим би займався іще хтось. Але в мене є досить вільного часу і досвіду, щоб опікуватися і цією проблемою. 

Писання Вікіпедії стало моїм хобі на щодень. Не було і дня, щоб я її не редагував. 

Довідково:
Арсен Гребенюк – лучанин, 29 років, кандидат філософських наук, працює викладачем у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти і спеціалістом з видавничої діяльності у Волинському обласному науково-методичному центрі культури. Вікіпедія – це загальнодоступна вільна багатомовна онлайн-енциклопедія, якою опікується неприбуткова організація «Фонд Вікімедіа».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 грудня 2023
20 січня 2023
08 січня 2023
18 листопада 2022
14:20
03 серпня 2022
25 червня 2022
04 червня 2022
20 квітня 2022
18 квітня 2022
20:33
14 квітня 2022