Поділитись:

Як "Рудольф Гесс" розкрив стару хворобу ФК "Волинь"

Неділя, 30 жовтня 2016, 19:28
Як

Як

Спортивне видання Sport Arena розглядає нещодавній інцидент з проявом нацизму на луцькому Авангарді і намагається знайти корінь самої проблеми, через яку ультрас "Волині" сміливо йдуть на такі порушення.

* * *

Йшла остання компенсована хвилина зустрічі "Волині" та "Дніпра", а господарі переконливо вигравали (3: 0). Але грянула 95-я хвилина матчу, яка ще не раз відгукнеться Хрестоносцям. У компенсований час фани з 17-го сектора Авангарду спочатку прокричали заряд "White power", а потім тричі інший відомий серед неонацистів заряд - "Зіг хайль, Рудольф Гесс, Гітлерюгенд, СС!".

Це сталося наприкінці, коли на стадіоні вже панувала ейфорія, і на скандування ультрас особливої ​​уваги не звернули. А ось в ТВ-трансляції випад луцьких фанів було чути добре. Під час скандування ультрас камера показувала повтор фолу захисника господарів Руслана Марушки на Володимирі Адамюкові. Це сталося в центрі поля якраз на тлі 17-го сектора – ультрас "Волині" дуже "вчасно" викинули руками "зігу" (нацистське вітання) і прокричали вищезгадані гасла. Так, менше, ніж за хвилину, луцькі уболівальники примудрилися порушити два найсуворіших правила поведінки на стадіоні, які стосуються пропаганди расизму та нацизму.

Ми не будемо зупинятися на тому, наскільки безглузді нацистські гасла на секторі ультрас, багато з яких воювали або воюють в АТО з тим же фашизмом сучасного розливу. Це питання до виховання та освіти самих відвідувачів 17-го сектора, які часто "не думають, що говорять і говорять, але не думають".

Хоча після забігу уболівальників за арбітром Дмитром Кутакова в грудні 2014 року (матч з Металістом) фан-сектор Волині не ходить в "передовиків" порушників порядку українського чемпіонату. На Авангарді можуть повзривать петарди і мирно запалити фаєри, підсвічуючи надруковані на банерах патріотичні цитати, залишати сніжки в футболістів суперника, "засвітити" руну на банерах. Але щоб вітати перемогу своїх улюбленців нацистськими гаслами ... Таке в нинішньому сезоні сталося вперше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "НАЦИСТСЬКІ КРИЧАЛКИ – ЦЕ НІЖ У СПИНУ", – ФК "ВОЛИНЬ" ПОДАСТЬ ПОЗОВ ПРОТИ "ФАНІВ"

У підсумку кадри з ТБ-трансляції з нацистськими кричалками буквально шокувало керівництво "Волині", яке напевно дуже дорого заплатить за фанатський поведінку (згадуючи інші подібні прецеденти, з упевненістю можна сказати, що КДК ФФУ вже готує Волині штраф в декілька десятків тисяч доларів ). І тепер клуб не тільки "потрапив" на гроші, але і з великою ймовірністю може втратити на домашні матчі сектора ультрас (або взагалі всіх трибун Авангарду, який просто закриють для уболівальників).

Але ризикнемо припустити, що нацистська витівка чи інший подібний неадекватна поведінка фанатів рано чи пізно повинні були відбутися в Луцьку. "Нацистський елемент" дуже часто присутня в фан-рухах багатьох клубів, і в Україні, на жаль, час від часу проявляється на різних стадіонах. Але якщо вдуматися в суть проблеми "Волині" та її фанатів, то те, що трапилося в суботньому матчі проти "Дніпра" може виявитися благом для луцького клубу, керівництво якого має задуматися не тільки про своїх ультрас, а й про більш глобальні речі.

Волинь, як і більшість інших клубів УПЛ, в останні два роки втратила левову частку вболівальників. Крім об'єктивного фактора втрати інтересу до футболу на тлі кризи і війни, клубний маркетинг хрестоносців практично мертвий сам по собі. І цьому також знайдуться логічні пояснення, адже в останні роки з Волинню пов'язані переважно фінансові скандали або обговорення поведінки її головного тренера.

А в 2016 році і саме існування "Волині" було під сумнівом. Як будувати будь-яку маркетингову стратегію, знаючи про можливу смерть клубу або різкому повороті в його життєдіяльності? Тому електронний продаж квитків, магазин атрибутики, клубне кафе, зведення навісів над трибунами або зміна музичного репертуару перед початком матчів УПЛ на Авангарді - це не про Волинь. Як наслідок такого байдужого ставлення до глядачів - порожні трибуни.

Як

І сектор ультрас - вже давно єдине заповнене пляма стадіону в Луцьку. Але після гри з Дніпром це пляма перетворилося зі світлого в темне. Волинь мимоволі повинна була дружити з ультрас, якими поганими б вони не були. Адже прийнявши жорсткі заходи до фанів з фан-сектора, клуб втратив би фактично єдиною надійною підтримки, і Авангард "онімів" б повністю.

Що може зробити керівництво Волині, щоб пом'якшити проблему? Напевно, час для простої роз'яснювальної роботи серед ультрас закінчилося. Тепер фанів слід ознайомити з покаранням, передбаченим Законом України про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні (а також показати заборона на пропаганду їх символіки). Прийнятий парламентом в липні 2015 року Закон карає порушників обмеженням волі до 5 років (з можливою конфіскацією майна) або від 5-ти до 10 років, якщо порушення вчинено організованою групою.

Але найголовніше для "Волині" – предметно замислитися над тим, щоб повернути на Авангард звичайного глядача. Щоб для жорсткої розмови з фанатами у клубу не були пов'язані руки узами "монополії" ультрас. Однак поки "Волинь" залишається "один на один" з фанами, які, вочевидь, не прагнуть захистити свій клуб від проблем.

Надрукувати
мітки:
коментарів